ashwagandha

Moeten we aan de Ashwagandha?

Gevoelig als ik ben voor extra’s die minder stress beloven én misschien wel een betere nachtrust opleveren, valt mijn oog erop. Ashwagandha! Ineens zie ik het echt overal. De schappen staan er vol mee en het is ook nog eens supermakkelijk online te bestellen. Na even Googelen blijkt dit eeuwenoude Ayurvedische natuurgeneesmiddel bepaald geen groentje met zo’n 3000 jaar ervaring. Dit vooral in Aziatische en Afrikaanse landen razend-populaire middel zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben die je kunnen helpen nog leuker ouder te worden.

door Joletta de Man

Werkt het echt?

Maar wat weten we over dit ‘exotische’ supplement, is het veilig en moeten we het meteen aanschaffen? Uit verschillende ‘moderne’ recente onderzoeken lijkt het erop dat het nemen van Ashwagandha zinvol en veilig in gebruik kan zijn als het om een rustgevende werking gaat. Ashwagandha is een zogenaamd adaptogeen en kan je lichaam helpen om beter met stress en angst om te gaan. Verder zijn er aanwijzingen dat Ashwagandha kan helpen om beter te slapen. Het lijkt erop dat we hier dan ook ‘gerust’ kunnen zeggen: baat het niet dan schaadt het niet. Ook kijkt de wetenschap naar andere mogelijke positieve effecten zoals op het immuunsysteem, spiergroei, bloedsuikerspiegel, het geheugen en de mannelijke vruchtbaarheid en meer. Maar er zijn meer en grotere studies nodig om de precieze gezondheids- of genezende effecten van dit alternatieve supplement te bewijzen. Ook zijn de gezondheidsclaims nog in afwachting van goedkeuring door Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Waar moet ik op letten als ik het koop?

Er lijkt geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Ashwagandha te zijn. De meeste varianten geven één tot twee capsules of doseringen per dag aan. Bij het kiezen van een product met Ashwagandha is het vooral belangrijk er op te letten dat er voldoende van de werkzame stof withanolide inzit. Dit kun je checken door te letten op het KSM-66® keurmerk. Dat staat voor een kwalitatief hoogwaardig Ashwagandha-extract.

 

Bronnen/referenties:
Indian J Psychol Med, 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022.
A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults, 2009 Sep 29;2011:576962.doi: 10.1093/ecam/nep138. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974, Indian J Psychiatry 2000 Jul;42(3):295-301, A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy ff an ethanolic extract of withania somnifera,Indian J Exp Biol, 2000 Jun;38(6):607-9.Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial; A Standardized Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Corpus ID: 17771154. In vivo effects of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on the activation of lymphocytes, Pubmed, WebMD

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie