nordic walking

Nieuw onderzoek: Nordic Walking kan hartgezondheid verbeteren

Zeg je nordic walking dan denk je: bejaardensport, hoog tuttigheidsgehalte, korte kapsels en veel dezelfde ANWB-jacks. Maar gooi je gêne overboord want nieuw onderzoek laat weer zien hoé gezond deze manier van wandelen is. Nordic walking kan namelijk de hartgezondheid verbeteren.

Voor de studie gepubliceerd in het Canadian Journal of Cardiology  werden 130 mensen met een hartaandoening willekeurig verdeeld over 3 groepen. De eerste groep volgde een 12 weken durend intervaltrainingsprogramma met hoge intensiteit; de tweede groep volgde een trainingsprogramma van 12 weken met matige tot krachtige intensiteit; de derde groep volgde een nordic walking-programma van 12 weken.
Hoewel bij alle deelnemers aan de studie verbetering optrad, was bij de nordic walking groep verreweg de grootste toename in functionele capaciteit te zien. De functionele capaciteit betekent in dit geval een belangrijke voorspeller van toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met coronaire hartziekte.
Met nordic walking train je je hele lichaam. Het is een bewezen manier om je cardiovasculaire conditie te verbeteren, calorieën te verbranden en zowel lichaam als geest sterker te maken.

Nu denk je misschien, ik doe het wel zonder die stokken (dat doe ik zelf namelijk met mijn dagelijkse briskwalk)maar die stokken, ook wel poles genoemd, zijn essentieel.
Bij gewoon wandelen in een stevig tempo gebruik je vooral je onderlichaam,  terwijl je door het gebruik van de stokken ook je bovenlichaam traint.  Je armen en rug worden aan werk gezet. Bij een correcte nordic walking techniek gebruik je 80% van alle spieren in je lichaam. Bij wandelen of hardlopen gebruik je ‘slechts’ 40% van alle spieren in je lichaam. Tegelijkertijd zorgen de stokken ervoor dat andere delen van het lichaam, zoals de gewrichten in de benen, minder zwaar worden belast.

nordic walking

Bovendien verbruik je bij  nordic walking gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige ‘normale’ wandeling. Zo suf is dat nordic walking dus helemaal niet. Het is tenslotte ook ontstaan in de Scandinavische landen als methode voor fanatieke langlaufers om ook in de zomermaanden kunnen trainen.

Belangrijk is wel dat je de techniek goed beheerst en begint met een kleine afstand. Dus niet zomaar de stokken van je moeder uit de kast halen en een stuk gaan wandelen, maar vraag even advies van een professional. Nordic walking stokken zijn trouwens anders dan de wandel en trekkingstokken. Ik heb mijn eerste les al geboekt.

bron: Huffington post; tweevoeter.nl; health.com

Meer van deze tips en wetenswaardigheden om ’n Beetje Leuk Ouder te Worden? Mijn nieuwe boek staat er vol mee. Je bestelt ‘m HIER.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie