Nieuw onderzoek: Taurine remt veroudering bij muizen, wormen en apen
‘Nieuw Levenselixer!’ ‘Anti-verouderingspil in aantocht!’: de afgelopen weken schreven veel kranten en nieuwssites over de anti-verouderingseffecten van de stof taurine.
Nieuw Amerikaans onderzoek had namelijk laten zien dat taurine een sleutelrol speelt bij lang en gezond leven. Althans bij dieren. Muizen en wormen die extra taurine kregen, leefden langer en bleven langer gezond dan leeftijdgenoten die het niet kregen. En ook apen bleven gezonder en sterker.
Klinkt allemaal veel belovend, maar geldt dit ook voor mensen? Eerst even wat feiten op een rijtje:
- Taurine is een aminozuur-achtige stof die van belang is voor het zenuwstelsel en de spieren. Het draagt bij aan de hartfunctie en is goed voor de bloeddruk. Overal het algemeen geldt dat taurine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van cellen tegen schade.
- Het lichaam maakt zelf taurine aan maar haalt het ook uit voeding, voornamelijk uit schaaldieren, vis gevogelte en vlees. Ook wordt taurine wel eens toegevoegd aan energiedranken.
- Hoewel een gebrek aan taurine kan leiden tot gezondheidsproblemen, komt een tekort niet gauw voor. Zeker niet als je gevarieerd eet. Vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij extra taurine (via suppletie).
- De hoeveelheid taurine in het lijf neemt sterk af bij het ouder worden – de onderzoekers zagen een afname tot wel 80 procent bij muizen, apen en mensen. Dat lage niveau bleek veroudering in de hand te werken.
Het Amerikaanse onderzoek laat zien dat de muizen die taurine kregen sterkere botten en spieren hadden, een betere suikerhuishouding, een beter geheugen en ze waren minder angstig dan soortgenoten die geen taurine kregen. Ook had de taurine positieve effecten op allerlei verouderingsprocessen, zoals dna-schade en chronische ontstekingen. Hetzelfde zagen ze ook bij wormen. 15 jaar oude oude apen die zes maanden taurine kregen, hadden sterkere botten, een betere stofwisseling en een betere weerstand.
Gaat dat ook op voor mensen?
Er zijn wel wat aanwijzingen, zo keken de onderzoekers naar de gegevens van een ander onderzoek onder onder 12.000 Europese volwassenen van 60 jaar en ouder. Daaruit konden ze concluderen dat mensen met een hoger taurinegehalte gezonder waren en dat er bij die groep minder diabetes type 2 voorkwam, minder zwaarlijvigheid en minder ontstekingen.
Maar…. wat voor vele andere bekende anti-verouderingsstoffen -zoals resveratrol, rapamycine en het antidiabetesmedicijn metformine- geldt, geldt ook voor taurine: er is meer onderzoek nodig om te kunnen beoordelen wat de exacte gezondheidseffecten zijn op mensen.
Baadt het niet dan schaadt het niet?
Of het werkt en hoeveel je dan extra nodig hebt is dus nog niet helemaal duidelijk. Als je wilt bijslikken: Een veilig niveau van taurine voor volwassenen is vastgesteld op 3 gram per dag. (dit is inclusief de taurine die je binnenkrijgt via voeding) Er zijn studies die aantonen dat zelfs als je 6 maanden lang tot wel 10 gram taurine tot je neemt, dit ook geen kwaad kan. Hoewel deze studies geen negatieve gevolgen konden aantonen, is deze hoeveelheid zeker niet aan te bevelen.
bronnen: Medicalnews Today, NRC, Drugs.com
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!