nieuws van de week

Nieuws van de week: bijzondere eiwitten, woede afreageren en dag van de vrouwengezondheid

Als healthy aging nerd ben ik geabonneerd op tientallen nationale en internationale nieuwsbrieven die over gezondheid en ouder worden gaan.  Ik doe er veel inspiratie uit op voor BLOW.nl. Vanaf nu zal ik zo nu en dan het meest interessante nieuws dat ik tegenkom onder elkaar zetten en met jullie delen.

Wetenschappers stoppen eiwitten van onverwoestbaar beerdiertje in menselijke cellen – en dat heeft een opmerkelijk effect

Uit de nieuwsbrief van Scientias.nl

Beerdiertjes zijn slechts een halve millimeter lang, maar onverwoestbaar gebleken. Zo kun je ze volledig uit laten drogen, bevriezen tot nabij het absolute nulpunt of verhitten tot 148 graden Celsius: ze overleven het allemaal. Het beerdiertje is dus eigenlijk onverwoestbaar. Onderzoekers willen heel graag weten hoe dat komt én of wij misschien iets van die onverwoestbaarheid kunnen lenen. Een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Protein Science, schept iets meer duidelijkheid. De beerdiertjes blijken over speciale eiwitten te beschikken (CAHS D-eiwitten) die ze helpen om in extreme omstandigheden te overleven. Zouden deze eiwitten ook iets voor de mens kunnen betekenen? De onderzoekers namen enkele CAHS D-eiwitten en plaatsten deze in menselijke cellen. Verbazingwekkend genoeg zagen ze dat de eiwitten net als bij de beerdiertjes een gel-achtige substantie vormden en de stofwisseling vertraagden. Ook waren de menselijke cellen door de eiwitten beter bestand tegen invloeden van buitenaf die anders schadelijk voor ze zouden zijn geweest. Een interessante ontdekking die wellicht in de toekomst gebruikt kan worden om veroudering af te remmen of zelfs tegen te gaan.

Ademhalingsoefeningen effectiever tegen woede dan afreageren

Uit de nieuwsbrief van Juglen Zwaan van Ahealthylife

Een grootschalige meta-analyse van meer dan 150 studies met 10.000 deelnemers heeft aangetoond dat diep ademhalen, mindfulness, meditatie en yoga effectief zijn in het verminderen van woede en agressie. Volgens de onderzoekers kan het verlagen van lichamelijke stress en opwinding de sleutel zijn tot vermindering van boosheid. Activiteiten die juist meer opwinding veroorzaken, zoals hardlopen, bleken de woede alleen maar te verergeren. In tegenstelling tot de populaire overtuiging dat het goed is om stoom af te blazen, toont dit onderzoek aan dat je beter kunt ontspannen als je boos bent. Schelden, schreeuwen of voorwerpen te vernielen lijken misschien de oplossing, maar zijn in werkelijkheid minder effectief dan ontspannen via ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.

Gezondheidsfeiten die elke vrouw jong & oud hoort te weten

Uit de nieuwsbrief Voices for Women

Op 25 mei organiseert Voices for Women de Dag van de Vrouwengezondheid in de jaarbeurs in Utrecht. Dit event informeert en maakt bewust over hoe het vrouwenlichaam anders ziek wordt en over onderwerpen die alle vrouwen aangaan, zoals hormonen, het vrouwenhart, depressie en de overgang. Voices for Women is de stem van vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten en geeft de gevolgen van een groot medisch kennishiaat een gezicht. Zo pleiten zij voor meer onderzoek en doen dit hand in hand met zorgprofessionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen.

tickets zijn te koop op Dagvandevrouwengezondheid.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie