oogtest alzheimer

Nieuws van de week: een oogtest om Alzheimer te voorspellen, moon breathing en een interessante Netflix docu

Als healthy aging nerd ben ik geabonneerd op tientallen nationale en internationale nieuwsbrieven die over gezondheid en ouder worden gaan.  Ik doe er veel inspiratie uit op voor BLOW.nl. Het meest interessante nieuws dat ik tegenkom deel ik graag met jullie.

Met een eenvoudige oogtest de ziekte van Alzheimer voorspellen

Uit: The Guardian

Uit eerdere onderzoeken was al bekend geworden dat fysieke veranderingen aan de ogen zoals schade aan de bloedvaatjes op het netvlies en schadelijke eiwitten in het oog signalen zijn die bij de ziekte van Alzheimer horen. Door een scan van het oog te maken zou op deze manier Alzheimer in een vroeg stadium aangetoond kunnen worden.
Nieuw onderzoek van de Engelse Loughborough University laat zien dat  ook visuele beperkingen in verband worden gebracht met de ontwikkeling van dementie in de toekomst. Verlies aan visuele gevoeligheid zou dementie zelfs 12 jaar voor de diagnose kunnen voorspellen.
8600 proefpersonen namen deel aan het onderzoek en werden jaren daarna gevolgd. Aan het begin van het onderzoek werden de deelnemers gevraagd een visuele gevoeligheidstest af te leggen. Zo moesten ze bijvoorbeeld op een knop drukken zodra ze een driehoek zagen ontstaan in een veld van bewegende stippen. Mensen bij wie later dementie geconstateerd werd, zagen deze driehoek veel langzamer op het scherm dan mensen die geen dementie ontwikkelden. Ook andere visuele aspecten zoals het vermogen om de contouren van objecten te zien en om onderscheid te maken tussen bepaalde kleuren blijken in verband gebracht te kunnen worden met het krijgen van dementie.

Wetenschappers stellen voor om visuele verwerkingstests te combineren met andere neuropsychologische tests om de identificatie van toekomstig dementierisico te verbeteren.

De wonderbaarlijke wereld van onze darmbacteriën

Gezien op Netflix

Hoe belangrijk onze darmen zijn voor onze algehele gezondheid zie je in de interessante en toegankelijke documentaire  Hack Your Health: The Secrets of Your Gut. Nu op Netlfix te zien. Aanrader!

Hoe moon breathing je sneller in slaap doet vallen

Uit: HLN.be

Heb je moeite om in slaap te vallen probeer dan ‘moon breathing’  eens uit. Het is eeuwen oude ademhalingstechniek, ook chandra bhedana genoemd, waarbij je door je linkerneusgat inademt en door je rechter uitademt. De bedoeling is je ademsnelheid te vertragen. De linkerkant van je lichaam zou een connectie hebben met je zenuwstelsel, dat je tot rust kan brengen door te ademen. In de yogafilosofie staat de maan voor kalmte, terwijl haar tegenpool, de zon, energie vertegenwoordigt. Daarom beoefen je voor het slapengaan best de chandra (maan) bhedana, en niet de surya (zon) bhedana.

Vóór je aan de maanademhaling begint, vul je eerst je buik met lucht. Dan laat je je borstkas langzaam opkomen. Een soort golfbeweging door je romp. Als je uitademt doe je hetzelfde in de omgekeerde richting, alsof je langzaam leegloopt. Die manier van ademen in combinatie met chandra bhedana geeft een effectiever resultaat.

Moonbreathing: zo doe je het

  1. Ga rechtop zitten of leg je ontspannen op je rug. Je voeten vallen open en je armen liggen licht gespreid naast je lichaam.
  2. Sluit je ogen.
  3. Adem een paar minuten met je buik én borstkas.
  4. Begin aan chandra bhedana-ademhaling: sluit je rechterneusvleugel met je rechterduim. Het is meer een heel zacht afsluiten, dan een grote druk.
  5. Adem in door je linkerneusgat.
  6. Sluit je linkerneusvleugel af met je rechterringvinger, zodat je even niet meer kan ademen. Tijdens de ademstop zijn beide neusgaten dus afgesloten.
  7. Haal je duim van de rechterneusvleugel en adem uit. Hou het linker gesloten.
  8. Herhaal dit een paar minuten, tot je ademhaling langzamer is en je je ontspannen voelt.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie