uitstellen overgang

Nog even over die operatie waarmee de overgang uitgesteld kan worden.

Het werd breed uitgemeten in de media:  de operatie waarmee de overgang uitgesteld kan worden. Van journaal tot talkshow en van krant tot RTL Boulevard overal werd er over het nieuws gesproken en geoordeeld.

Logisch zoveel commotie, want zodra er aan de mens gesleuteld wordt -of het nou om een kunsthart of ivf gaat-, gaan we een grens over en vragen we onszelf af of het wel zo goed is.

Zo ook dus met deze ontwikkeling om de overgang uit te stellen. Nog even in het kort wat de operatie inhoudt;  er wordt een klein stukje weefsel van de eierstok van de vrouw weggehaald en ingevroren. Op latere leeftijd, wanneer de menopauze begint, wordt het weefsel teruggeplaatst in de buik of oksel zodat de hormoonproductie weer op gang komt. Alsof de vrouw weer een jaar of dertig of veertig is. Op deze manier wordt de overgang uitgesteld en kunnen er zelfs nog kinderen gekregen worden. Dat laatste is natuurlijk al een discutabele kwestie op zich.

Inmiddels hebben 9 vrouwen in Groot-Brittannië, de ingreep ondergaan. (kosten rond de 8000 euro). De maximale leeftijd waarop de ingreep gedaan kan worden is 40 jaar.

De Nederlandse gynaecologen en endocrinologen die geïnterviewd werden, hadden allemaal zo hun bedenkingen. Wat betekent het voor de gezondheid om de overgang zo’n lange tijd uit te stellen? Is het wel zo veilig? Zo zei voortplantingshoogleraar Bart Fauser “Het is te vroeg om het deze ingreep als reële optie aan te bieden. Wat het nut precies is, moet nog bewezen worden. Dan praat je over veel en veel later.”

Afgezien van het feit dat ik al veel te oud ben voor deze ingreep, ik het in dit stadium niet zou durven en er ook geen geld voor zou hebben, vind ik deze ingreep, of in ieder geval de aandacht ervoor, een goede ontwikkeling.

Ik denk dat de overgang, met alle kwalen die het met zich meebrengt, niet meer past bij de veertigers, vijftigers en zestigers van nu. Het is een verouderingsproces dat net als vroeger hoort bij vrouwen die de belangrijkste taken erop hebben zitten. (Vroeger was je immers zo goed als ‘op’ na de overgang en leefde je ook niet meer lang).  Niet dat ik tachtigplussers alle kwalen gun maar als vijftiger ben je nog zo druk met alles. Denk aan mantelzorg, pubers, werk, uitgaan, en vrienden. We staan nog zo midden in het leven, we zijn nog zo actief, daar past zo’n aftakelingsproces niet bij.

Het laatste wat ik wil is kreunen en zeuren over overgangskwalen want er zijn ergere dingen in het leven en ik kom er persoonlijk goed van af. Maar ik vind het heel goed dat het onder de aandacht gebracht wordt. De overgang gaat namelijk niet alleen om moodswings, opvliegers en slecht slapen (ook al kan het je functioneren enorm belemmeren; 3/4 van de vrouwen met ernstige overgangsklachten is niet goed in staat om haar werk te doen). Doordat de oestrogeenspiegel daalt is de kans op osteoporose en hartproblemen veel groter. Ook wordt er minder collageen aangemaakt en wordt de huid in een snel tempo slap, dun droog en rimpeliger.

Het zou toch heel goed zijn om dat proces iets minder snel te laten verlopen? Om risico’s te verkleinen en klachten te verzachten. Dat is ook precies de reden waarom ik hormoonsuppletie gebruik (lichaamseigen estradiol en progesteron).

Natuurlijk zijn er flinke vraagtekens te zetten bij zo’n operatie, want wat betekent het precies voor je lichaam als je op je 70e in de overgang komt? En wat zijn de risico’s, bijvoorbeeld op borstkanker? Maar wat ik goed vind is dat er naar gekeken wordt.  Ik gun een volgende generatie een latere en geleidelijker verloop van de overgang.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.