Onderzoek laat zien: kans op dementie neemt af
Van goed nieuws kunnen we niet genoeg krijgen, daarom even aandacht voor een groot onderzoek naar dementie uitgevoerd door het Erasmus MC. Wat blijkt namelijk uit deze studie: iemand die in 2010 zeventig jaar was had 13% meer kans op dementie dan iemand die nu zeventig is.
De onderzoekers volgden in Europa en de Verenigde Staten ruim 49.000 mensen van 65 jaar en ouder. Ruim 4.200 van deze mensen kregen dementie. Dat komt neer op zo’n 9%.
Uit de studie blijkt tevens dat het risico op dementie in de afgelopen dertig jaar elke 10 jaar met 13 procent is afgenomen. Deze resultaten laten zien dat dementie dus beïnvloedbaar is.
Volgens hoofdonderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters hangt de daling samen met betere gezondheidszorg. “Zowel in Europa als in de Verenigde Staten hebben artsen en onderzoekers hart- en vaatziekten flink aangepakt. Onder andere door patiënten met hoge bloeddruk en veel slecht cholesterol op te sporen en te behandelen, en roken te minderen. Met het terugdringen van de epidemie van hart- en vaatziekten lopen ook de hersenen op leeftijd minder schade op.”
Een andere verklaring voor het dalende risico op dementie, zou opleidingsniveau kunnen zijn, zegt Wolters. “Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met een hogere opleiding minder vaak dement worden. Het zou kunnen dat deze mensen gezonder leven en dat dat effect heeft. Maar het kan ook dat een hogere opleiding beschermt, dat leren je hersenen beter ontwikkelt. Dat je hersenen een reserve opbouwen tegen slijtage later in het leven.”
Hoe geweldig nieuws dit ook is, de onderzoeksresultaten betekenen niet dat dementie langzaam maar zeker uitsterft. “Zeker niet”, zegt Wolters. “Het risico voor een individu om voor een bepaalde leeftijd dementie te krijgen neemt af. Maar het totaal aantal mensen dat dementie ontwikkelt blijft stijgen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans namelijk is om dement te worden. En de bevolking is gegroeid èn de mensen worden gemiddeld steeds ouder.”
In het onderzoek werd niet gekeken naar de rol van een leefstijl met meer bewegen en gezonder eten maar Wolters stelt dat een gezonde leefstijl zeker belangrijk is om dementie te voorkomen of uit te stellen. “Veel aandacht hiervoor is dan ook belangrijk.”
Het Rotterdamse ziekenhuis heeft het onderzoek samen met de Harvard School of Public Health uitgevoerd en het resultaat gepubliceerd in het vakblad Neurology.
Bron: Erasmus mc en doq.nl
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief