Ook gauw gestresst? Dit helpt

Chronische stress maakt je oud. Dat verzin ik niet maar dat is wetenschappelijk aangetoond, helaas. Alles leuk en aardig maar hoe doe je dat: geen stress hebben als je niet relaxed van aard bent of in een moeilijke periode zit?

Esther Kollmann, schrijfster van het boek OMG (Oud Met Glimlach) zocht het uit:

Helaas kun je situaties die spanning veroorzaken niet altijd vermijden, maar je kunt jezelf wel aanleren hoe je beter met een stresssituatie kunt omgaan (respons), hoe je de spanning zou kunnen voorkomen (anticiperen) en hoe je tussendoor beter kunt ontladen (ontspannen). Daar ligt de sleutel voor stressbestendigheid.

Deel 2 – Anticiperen

Met onze levenservaring zouden we toch steeds beter moeten weten hoe bepaalde stressmomenten voorkomen kunnen worden. Maar stressfactoren veranderen en dagelijks worden we steeds meer blootgesteld aan prikkels die onze aandacht opeisen, zowel online als offline. Zo raken we niet alleen sneller afgeleid en moe, maar we worden er ook niet per se rustiger van; dé ideale omstandigheden voor stress. Hoe kun je hier beter op anticiperen?

Know your enemy, oftewel probeer beter inzicht te krijgen in jouw stressmomenten.

Schrijf eens op waar jij gestrest van raakt (in de rij staan, te drukke agenda, te laat komen), wanneer dit vaak het geval is (op werkdagen, in de middag) en hoe jij hierop reageert (kort lontje, ongeduldig, hoofdpijn). Bekijk rustig in hoeverre je dit beter kunt signaleren, opvangen of zelfs voorkomen.

Gun jezelf een dagelijks digitale detox.

Even geen beeldscherm, niet bereikbaar of online zijn helpt je beter te ontspannen. We weten wel dat we niet de hele dag ‘aan’ hoeven te staan, maar onze geest is er niet alleen aan gewend, maar ook aan verslaafd geraakt. Probeer:

  • je berichten alleen op vaste tijden te checken (en dus niet tussendoor toch even stiekem kijken);
  • je meldingen en geluid uit te zetten van je inkomende berichten (dat scheelt aardig wat cortisolpieken op een dag)
  • na het werk eerst een half uurtje even naar muziek te luisteren voordat je thuis weer aan de slag gaat (muziek heeft een ook een enorme impact op je stemming);
  • tijdens bijvoorbeeld het koken je telefoon uit zicht te leggen.
  • Maak er een vaste routine van, dan raakt je geest juist daar weer aan gewend.

Focus!

Het trainen van je aandacht kun je als sport zien (mindgym) of als levensinstelling (mindfulness), waar jij je goed bij voelt. Beide komen nagenoeg op hetzelfde neer: het uitzetten van de automatische piloot en de multitaskmodus. Zo schenk je op het moment zelf (nu) je aandacht bewust aan één ding, waarbij je niet tegelijk denkt aan wat je hebt gedaan (verleden) of nog moet gaan doen (toekomst). Klinkt heel simpel, maar het vereist best wat inspanning en oefening om je geest beter bij de les te houden. Je kunt het dagelijks eenvoudig oefenen door bijvoorbeeld:

  • tijdens het tandenpoetsen echt niks anders te doen dan het volgen van je tandenborstel;
  • even diep in en uit te ademen tijdens het wachten voor een rood verkeerslicht;
  • langzamer te eten en je aandacht zoveel mogelijk te richten op het eten zelf;
  • je stappen te tellen als je naar de winkel loopt.
  • doe een bodyscan on the go: als je een paar minuten ergens moet wachten, probeer dan even heel bewust je lichaam te voelen van top tot teen. Scheelt ook weer irritaties als blijkt dat je achter de verkeerde rij in de supermarkt bent gaan staan.

Door niet direct te reageren op elke gedachte of prikkel die langskomt, kun je je onder andere beter ontspannen en concentreren, waardoor je uiteindelijk minder moe en ook nog eens productiever bent.

Lees ook deel 1; Respons

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.