blauw licht

Over blauw licht, oranje brillen en goede slaap

Bijna niets heeft zo’n grote invloed op de slaap als licht. We zijn zo geprogrammeerd dat we slaperig worden als het donker wordt en wakker als het licht is. Wanneer het donker wordt en de biologische klok de rustfase ingaat, wordt melatonine aangemaakt en worden we slaperig. Mooi systeem maar tegenwoordig is er zoveel kunstlicht ’s avonds en zitten we zoveel achter de tv, computer en telefoon dat de melatonine huishouding in de war geschopt kan worden, met slaapproblemen als gevolg. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat frequent of langdurig schermgebruik in de avond, samenhangt met verstoorde slaap. Blauw licht van schermen heeft de grootste impact maar ook fel kunstlicht heeft invloed. Dat is ook de reden waarom geadviseerd wordt om ’s avonds de lichten te dimmen en geen licht aan te doen als je ’s nachts eruit moet om naar de wc gaat. Bij fel licht kan je biologische klok immers ‘denken’: hé het is licht, wakker worden.

Om het blauwe licht van schermen ’s avonds te blokkeren zijn er brillen met speciale glazen, meestal oranje, die het licht absorberen om de melatonineaanmaak niet te verstoren. Ook zijn er apps en instellingen voor je computer of telefoonscherm die het blauwe licht veranderen in een gele gloed. Zo kun je bij instellingen op een Apple apparaat de Night Shift aanzetten. Op veel Android toestellen zit ook ‘nachtmodus’, of ‘filter blauw licht’ en anders zijn er apps als Twilight en Night Owl. Bij Window computers kun je bij instellingen de ‘nachtlamp’ instellen of gratis het programma F.lux downloaden (ook voor Mac). Er zijn onderzoeken die een positief effect laten zien van deze oranje- en andere lichtblokkers. Metastudies hebben echter nog niet een heel duidelijk verschil kunnen aantonen. Het is iets wat je zelf moet uitproberen. Baat het niet…
Beter is natuurlijk ’s avonds helemaal geen scherm meer te gebruiken

oranje bril

Test

Om te kijken of het wat doet, lig ik al enige tijd ’s avonds in bed met een grote oranje bril van Somnoblue, over mijn leesbril heen, te lezen. Hoewel ik ’s avonds baat heb bij het dimmen van het licht in de woonkamer -ik word er echt slaperig van- weet ik niet of deze bril werkt. Wellicht helpt het wel wanneer je nog tot laat achter een computer zit. Een ding is zeker: Voor mijn vriend werkt het in ieder geval niet libidoverhogend.

Deze tip komt uit (de herziene versie van) mijn boek n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geestNog 100 tips lezen? Bestel dan mijn boek HIER

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie