paddenstoelen

Paddenstoelen blijken enorme boosters te zijn voor je geheugen

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Singapore laat zien dat het eten van paddenstoelen goed is voor je brein. En niet zo’n klein beetje ook. Paddenstoelen -het maakt niet uit welke- bevatten namelijk een stofje dat helpt om vergeetachtigheid en geheugenverlies tegen te gaan. 300 gram per week blijkt al voldoende te zijn.

Aan het onderzoek  deden 663 zestigplussers mee. Gedurende 6 jaar werd er gekeken naar allerlei gezondheids-, gedrags- en sociaal-economische factoren, waaronder de consumptie van vlees, groene groenten, fruit en noten. De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 150 gram paddenstoelen per week aten 43% minder kans hadden op MCI (milde cognitieve stoornis, dat vaak een voorstadium is van dementie) dan mensen die dat niet deden. Mensen die meer dan 300 gram paddenstoelen aten, hadden zelfs 52% minder kans hadden op lichte vergeetachtigheid.  Een aanzienlijk groot verschil dus.

Onderzoeker Prof. Lei Feng was dan ook erg enthousiast over de uitslagen: “Het lijkt erop dat een heel simpel voor iedereen beschikbaar product een gigantisch positief effect heeft op de hersenen.”

Verondersteld wordt dat het stofje ergothioneïne (ET)  in paddenstoelen de reden is van de beschermende werking.  ET is antioxidant en ontstekingsremmer die mensen zelf niet kunnen aanmaken.

Het onderzoek uit Singapore is niet het eerste onderzoek dat laat zien dat paddenstoelen de kans op dementie en vergeetachtigheid verkleint.  Eerdere studies uit Japan en Pennsylvania toonden het verband ook al aan.

Het begint er dus aardig op te lijken dat paddenstoelen echt magic zijn.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.