Positief zijn kun je leren
Positieve mensen leven langer en zijn gezonder. Positiviteit is voor een deel aangeboren maar ook aangeleerd. Je kunt je zelf dus ook trainen als je een doemdenker bent. Hoe doe je dat?
tekst: Kim Palmaccio
Weg met de to do-lijst, noteer dingen die je wél hebt gedaan
Je kent het wel: je stelt een to do-lijst op, vaak veel te lang, veel te veel, en aan het einde van de dag baal je omdat je niet alle taken hebt volbracht. Je hebt het gevoel dat je niks hebt verwezenlijkt. Schrijf geen to do-lijsten meer, maar schrijf elke dag dingen op die je wél hebt gedaan. Dat kan van alles zijn: die ene mail versturen, een ochtendwandeling, weekboodschappen, een klus op werk, ga zo maar door. Word je daarnaast bewust van de kleine dingen die goed gingen: ‘ik was maar weer mooi op tijd op mijn werk’, ‘ik heb vanochtend gezellig met de kinderen ontbeten’.
Verander negatieve gedachten in positieve gedachten: dus ‘wat goed dat ik zojuist een was in de wasmachine heb gedaan’ in plaats van ‘wat ben ik toch een slons dat ik die was gisteravond niet heb opgeruimd’.
Help anderen
Wetenschappelijk bewezen: anderen helpen, vrijwilligerswerk doen, maakt je een gelukkiger mens. Het helpt je dankbaar te zijn voor wat je hebt. Denk aan: een boodschap doen voor je bejaarde buurvrouw of een kaartje sturen naar een kennis.
Bewust genieten
Geniet elke dag bewust van een activiteit die je normaal gesproken gehaast uitvoert. Het kan gaan om een maaltijd, een wandeling, een douche, een kop koffie in de ochtend met de zon op je knar, je lievelingsparfum die zo onweerstaanbaar lekker ruikt, dat boek dat je maar niet kunt wegleggen. Als je jezelf betrapt op haast: haal diep adem, sta stil bij het moment en geniet.
Sociaal contact
Tijd doorbrengen met de mensen waarvan je houdt, die je blij maken – ook al is het virtueel – is een goede manier om jezelf op te peppen. Bel die vriendin. Ga langs op de koffie bij een familielid. Reserveer je lievelingsrestaurant en plan een date. Regel een filmavond met je buurvrouw. Sociaal contact doet wonderen voor ons geluksgevoel.
Plan me-time in
Ook zo belangrijk: tijd met jezelf. Door jezelf tijd te gunnen kun je goed voor jezelf zorgen. Je komt tot rust. Luistert naar je behoeften. Leert jezelf (nog beter) kennen. Het zorgt voor innerlijke rust en positiviteit.
Dankbaar
Noteer elke ochtend na het opstaan, of elke avond voor het slapengaan vijf punten waarvoor je dankbaar bent. Dankbaarheid is dé tool om positiviteit te trainen. Schrijf het het liefst op, op papier met pen, verschillende studies tonen aan dat op papier schrijven je hersenen stimuleren.
Ga de natuur in
Ruimschoots bewezen: de natuur is goed voor je humeur. Ga naar buiten en, als dat mogelijk is, trek de natuur in. Natuur helpt bij gezond blijven, ademhalen, concentratie, snel herstel en het vermindert stress. Wandel regelmatig een grote ronde in het bos en je cognitieve capaciteiten zullen je dankbaar zijn.
Mediteer
Of je nou één minuut of tien minuten in lotushouding zit: meditatie is altijd goed en je kunt het nooit fout doen. Het is een goede training om positief te blijven, want je bent meer in het ‘nu’ en piekert daardoor minder. Bijkomend voordeel: mediteren kan overal. Altijd. Ook staand of liggend. Probeer het bijvoorbeeld tijdens het douchen. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Kind kan de was doen.
Er is meer dan geluk
Het is mooi als je streeft naar gelukkig zijn, maar er is meer dan geluk. Zo is het minstens even belangrijk om ontspannen, tevreden, gul of vriendelijk te zijn. Studies tonen aan dat mensen die lachen naar anderen en gedag zeggen, minder negatieve emoties en een lager stressniveau hebben.
Bronnen
Thriveglobal.com
Pratenendoen.nl
Lees ook dit artikel over positiviteit
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!