Prescan

Preventief onderzoek bij Prescan. Wies neemt de proef op de som

BLOW ism Prescan

Hoe ouder ik word, hoe dankbaarder ik ben voor mijn gezondheid. Hoeveel mensen van mijn leeftijd hebben al niet te maken met een chronische ziekte of akelige aandoening? Veel, kan ik je vertellen. Vorig jaar zijn 3 vriendinnen van mij aan kanker overleden. We hebben een leeftijd waarop dat meer en meer gaat gebeuren. Het is met geen pen te beschrijven hoe blij ik ben dat ik tot nu toe de dans ontsprongen ben en me heel fit voel (afkloppen!). Zo goed en zo kwaad als dat kan, doe ik er ook echt mijn best voor. Ik sport veel, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. Maar hoe het er van binnen voorstaat weet ik natuurlijk niet. Ik voel me super goed, wat op zich een goed teken is, maar ik heb geen idee of alles echt oké is. De laatste tijd ben ik steeds sneller buiten adem als ik fiets en voel ik een licht branderig gevoel op mijn longen. Is er iets aan de hand of is het gewoon ouderdom? Omdat mijn vader en vier van zijn broers zijn overleden aan hart- en vaatziekten, vraag ik me weleens af of ik er ook mee te maken ga krijgen. En, is er niks met mijn hersenen aan de hand? Dat vind ik altijd het engst. Soms denk ik iets geks te voelen in mijn hoofd en weet ik niet of ik me zorgen moet maken. Allemaal redenen om eens een uitgebreide gezondheidscheck te laten doen. Mijn cholesterol, bloeddruk en suikerwaarden heb ik al eens laten checken, maar een echt grondig onderzoek met een bodyscan heb ik nog nooit gehad. Nu ik 60 word, vind ik het daar weleens tijd voor worden. Alsof het zo moet zijn, krijg ik van Prescan een Bodyscan Plus onderzoek aangeboden. Een betere timing is er niet.

Twijfels
Hoewel ik heel graag wil deelnemen, heb ik ook wel even getwijfeld. Waar ik namelijk een beetje bang voor ben, is dat er iets uit het onderzoek komt wat niet ‘normaal’ is maar waar ik verder niks mee kan. Stel er worden vage plekjes gezien in de hersenen. Wat moet ik dan met dat bericht? Is het foute boel dan kun je nog blij zijn dat je daar nu achter komt zodat er direct gehandeld kan worden. Is de uitslag goed dan is dat natuurlijk nog beter. Maar onduidelijke plekjes of vlekjes? Dat kan je ongerust maken. Toch is mijn nieuwsgierigheid te groot om het niet te doen.  Bovendien wil ik het al zo lang. Ik vul vooraf een uitgebreide vragenlijst in en krijg een uitnodiging om naar Prescan in Baarn te komen. ‘In een dag inzicht in je gezondheid’  is het credo en daar houd ik van. Alle onderzoeken achter elkaar en dezelfde dag nog uitslag. Ik besluit het Bodyscan Plus programma te doen wat inhoudt dat ik een uitgebreid cardiologisch onderzoek krijg, een laboratorium onderzoek en vijf MRI scans.

 

Prescan

Ontvangst en begeleiding
Alsof ik een wellnesscentrum binnenloop word ik hartelijk ontvangen door een hostess die met mij de komende drie uur doorneemt. Ze heeft een programma voor me gemaakt met de tijden en volgorde van de verschillende onderzoeken. Alles wordt duidelijk uitgelegd. Ik ben er klaar voor.

 

Prescan

Laboratoriumonderzoek
Als eerste wordt er bloed afgenomen. Omdat het er allemaal zo luxe is en ik zo vriendelijk word geholpen heb ik helemaal niet het idee dat we met iets medisch bezig zijn. Ik let niet eens op of er twee of drie buisjes worden afgenomen. In ieder geval zal het bloed op zo’n zestien waarden worden gecheckt. Zelf ben ik het meest benieuwd naar mijn lever- en nierwaarden.  Ik moet sowieso minder alcohol gaan drinken, bedenk ik me. Welke uitslag er ook uit komt. Aan het eind van de dag weet ik meer.

 

Prescan

Cardiologisch onderzoek
Na het bloedonderzoek mag ik de wachtkamer plaatsnemen tot ik opgehaald word voor het cardiologisch onderzoek. Het onderzoek start met een inspanningstest op een fiets. Iets wat ik heel leuk vind omdat ik wil laten zien dat ik dat heel goed kan, haha. Ik krijg allemaal plakkers  op mijn lijf– voor een hartfilmpje- en een bloeddrukmeter om mijn arm. In het begin vind ik het allemaal appeltje eitje, maar de fiets wordt op een steeds zwaarder tempo gezet en na een minuut of tien puf ik het uit. Ik begin nu toch een beetje te twijfelen aan mijn prestaties.

Dan mag ik naar de kamer ernaast waar de cardioloog me staat op te wachten. Direct worden de uitslagen van het hartfilmpje, de bloeddruk en de fietstest besproken. Ongelooflijk dat dat direct kan. Zelfs de eerste bloeduitslagen zijn al binnen. Samen met de cardioloog kijk ik naar het scherm en krijg ik alle waarden uitgelegd. Ze zijn meer dan goed. Mijn cholesterol is net iets te hoog, maar te verwaarlozen. Het hartfilmpje en bloeddruk zijn perfect. Dan maakt de arts een echo van mijn hart. Dat doet hij zo netjes en zorgvuldig. Ik voel me helemaal op mijn gemak. De echo laat zien dat mijn hart helemaal ok is. Ja, een heel klein beetje lekkende hartkleppen maar ‘niet abnormaal voor mijn leeftijd.’ Geen gekke uitslagen dus en een uitstekende conditie. Haha, is dat sporten toch ergens goed voor. Alsof ik geslaagd ben voor een examen loop ik blij de deur uit en mag ik weer even plaatsnemen in de wachtkamer.

 

Bodyscan Prescan

Bodyscan
Dit onderdeel vind ik een beetje eng.  Zover ik weet heb ik geen claustrofobie maar ik sta niet echt te juichen om drie kwartier in een nauwe tunnel te gaan liggen. Maar wat moet, dat moet. Met de bodyscan worden vijf gerichte MRI-scans van schedel en hersenen, halsvaten, borstkas, boven- en onderbuik gemaakt. Zo zien ze alle organen van nieren tot longen en van lever tot hersenen. Verder zijn alle groter aderen en lymfeklieren te zien. Op het moment suprême krijg ik het Spaans benauwd. Voordat je de ‘buis’ ingaat krijg je namelijk ook nog een soort harnas over je heen. De eerste vijf minuten ben ik bang om in paniek te raken. Maar daarna merk ik dat ik me ontspan. De bank waarop ik lig is verwarmd en de muziek prettig. Het apparaat zelf maakt allemaal rare geluiden. Ik laat het allemaal over mij heen komen. Ik weet dat ik ieder moment op de ‘paniekknop’ kan drukken en geregeld vraagt de begeleider door de luidsprekers of het allemaal gaat.

Prescan

Voordat ik het in de gaten heb is de tijd voorbij en mag ik doorlopen naar de radioloog. Hij neemt uitgebreid de tijd om alle 3d scans met mij door te nemen. Gek om zo je hele lichaam terug te zien op het scherm. Ik merk dat ik nu iets meer gespannen ben dan toen de cardiologische uitslagen werden besproken. Een vergrote lever, een tumor, afwijkingen in de aderen, alles is mogelijk. “Kijk, hier zie je wat witte vlekken” zegt de radioloog als hij de scan van mijn hersenen laat zien. “Dat is een teken van aderverkalking”.  Ik schrik me rot. Maar hij legt me uit dat dat heel normaal is voor mijn leeftijd. Ergens had ik gehoopt dat ik van binnen nog een jaar of dertig was, maar dat is dus niet het geval. Ik doe het goed voor mijn leeftijd. Dat is het. Verder is er in het hele lijf niks opvallends te bespeuren. Alles helemaal oké! Halleluja!

Einduitslag
Eindelijk kan ik me te goed doen aan alle lekkere dingen die er staan. Je mag pakken wat je pakken wil. Net als ik een lekker yoghurtje zit te eten, komt de dame die mij in het begin ontving me nu weer ophalen voor het eindgesprek.
Ze loopt nog een keer door de uitslagen heen die ik daarvoor al van de cardioloog en radioloog had gehoord. Ze legt me uit dat ik thuis nog een aantal bloeduitslagen krijg, en altijd kan bellen voor vragen. Nu kan ik opgelucht naar huis rijden want er is niets maar dan ook niets om me zorgen over te maken.

De volgende dag ontvang ik een compleet rapport met alle uitslagen, foto’s, filmpjes en ook de bloedwaarden die ik nog moest ontvangen. Ook die zijn helemaal goed. Ik weet dat alles een momentopname is en dat een ziekte of afwijking zo kan opduiken, maar ik ben toch ontzettend blij met deze uitslag. Het stelt me heel erg gerust.

Meer weten? Kijk op Prescan.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie