sociale contacten

Sociale contacten belangrijker dan sporten en gezond eten

Dat sociale contacten nodig zijn om een beetje leuk ouder te worden,  spreekt denk ik wel voor zich. We zijn groepsdieren die ongelukkig worden als we geen anderen om eens heen hebben. Aristoteles stelde al in de vierde eeuw voor christus dat de mens van nature een sociaal wezen is, een zoön politikon, die alleen in gezelschap zijn volmaaktheid kan vinden.

Toch zul je ervan staan te kijken hoe groot de invloed is van het hebben van sociale contacten. Niet alleen op mentaal vlak maar ook als het gaat om de fysieke gezondheid.  Er zijn talloze onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen die geen of een kleine sociale kring om zich heen hebben meer risico lopen op het ontwikkelen van geheugenverlies, hart- en vaatziekten en overgewicht.  Wist je dat mensen die nauwelijks sociale contacten hebben tot wel 30% kans hebben om eerder te overlijden dan mensen die veel sociale contacten hebben?

De Amerikaanse psycholoog Julianne Holt-Lunstad deed onderzoek met een wel een heel verbazingwekkend resultaat.
Ze bekeek de lifestyle-aspecten van tienduizenden mensen van middelbare leeftijd. Ze vroeg hen hoe ze aten, waar ze woonden, of ze rookten, hoeveel ze bewogen, hoe vaak ze naar de dokter gingen, enzovoort. Alle gegevens bracht ze in kaart. Na 7 jaar kwam ze bij hen terug, sommigen waren overleden en voor de overgebleven mensen onderzocht ze de vraag: Welke lifestylefactor verkleint de kans op doodgaan het meest? Met andere woorden: welke lifestylefactor is de beste voorspeller als het gaat om hoe lang je nog te leven hebt.

Je zou zeggen dat dat roken, overgewicht of al dan niet schone lucht is. Of misschien beweging of het feit dat je al hartproblemen hebt gehad. Nee, ver bovenaan de lijst stonden ‘hechte relaties’ (2) en ‘sociale integratie’ (1).

Onder hechte relaties worden de mensen bedoeld op wie je kunt rekenen als je plotseling geld nodig hebt of die de dokter bellen als je je niet lekker voelt, of die je helpen als je ten einde raad bent. Helemaal bovenaan prijkte sociale integratie wat weerspiegelt hoe vaak je met mensen praat op een dag. Dus niet alleen met de mensen met wie je een sterke band hebt maar ook met de mensen die je niet of nauwelijks kent.  Praat je bijvoorbeeld met de jongen die je tegenkomt bij het koffiezetapparaat op het werk? Zeg je weleens iets tegen de postbode of tegen de vrouw die iedere dag langs komt met haar hond? Zit je bij een lees-, kaart- of andere club? Die interacties zijn de sterkste voorspellers van hoe lang je leeft.

Kortom; wat is het moraal van dit verhaal?
Blijf altijd mentaal en emotioneel betrokken bij wat er in de samenleving en in je naaste omgeving gebeurt. Het is de beste garantie om fit en gezond oud te worden.

Lees hier meer over het onderzoek

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.