hardlopen

Tadaa! 5 minuten hardlopen is meer dan genoeg

Onderzoek wijst uit: hardlopen is een van de meest effectieve methoden om je leven te verlengen. Ook al hou je niet van rennen; dit wil je absoluut lezen.

Ik sport veel (minimaal 3 keer per week) omdat ik vind dat het moet. Ik zit al de hele dag op mijn kont. Maar vind ik het altijd leuk? Nou nee. Als ik een dag hard heb gewerkt kan ik nauwelijks de moed opbrengen om nog iets actiefs te gaan doen. Daarom ben ik ook groot fan van alle workouts, oefeningen en sporten die je maar kort hoeft te doen en die toch veel resultaat hebben. Zoals de 7 minutes workout, of 20 minuten HIIT training

Nu stuitte ik weer op zo’n fijn onderzoek van een paar jaar geleden waaruit blijkt dat je met maar 5 minuten hardlopen per dag je levensduur al kan verlengen.

Het grootschalige Amerikaans onderzoek van de Iowa State University onder 55.000 mensen laat zien dat mensen die zo’n 5 tot 10 minuten per dag in een laag tempo joggen ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als mannen en vrouwen die veel, hard en lang rennen. En die voordelen zijn echt groot. Zo hadden alle renners zo’n 30% minder kans om te overlijden in de 15 jaar die volgden dan niet-renners en 45% minder kans om door hart- en vaatziekten getroffen te worden. Opvallend was dat mensen die minder dan een uur per week hardlopen het risico op overlijden net zo sterk verlaagden als hardlopers die wekelijks meer dan drie uur trainden. (hoe leuk is dit!)

Of je nu hard of langzaam rent, lang of kort, hardlopers leven gemiddeld 3 jaar langer dan niet hardlopers.

Voor alle duidelijkheid: De onderzoekers vergeleken de effecten van hardlopen ook met andere activiteiten die evenveel energie kosten maar hardlopen bleek verreweg het meest efficiënt.

Kijk van dit soort nieuws word ik altijd heel erg blij. Ik ga even keihard een blokje om.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.