slaap-app

Test: slaap je beter met een slaap-app?

Journalist Chantal Deen slaapt slecht en wil wel eens weten wat slaap-apps voor haar kunnen betekenen. Met de app Sleep Cycle neemt ze de proef op de som.

Goed slapen is mijn grootste wens. Al jaren slaap ik licht en word ik gemiddeld vijf keer per nacht wakker. Om de slaapvreugde nog verder te verhogen moet ik al die vijf keren mijn bed verlaten om het toilet te bezoeken. Ik snak naar het klokje weer eens ouderwets rond te slapen. Alles heb ik geprobeerd, lavendel leggen onder, in en op mijn kussen. Schaapjes tellen voor- en achteruit. Geen koffie na vieren maar wel warme melk met honing. Slaappillen die bij mij dan net niet werken.

Mijn man slaapt al jaren met oortjes in en luistert zo de complete luisterboek-bibliotheek af. Zijn tip om dat ook eens te doen, wuif ik weg. Door zijn hardhorendheid kan ik zijn verhaal ook prima volgen. Bovendien ben ik bang dat ik een boek in een ruk uitluister. Tijd voor wat nieuws.

Goed slapen geeft je hersenen de tijd en de kans om zich te reinigen. Je verwerkt en passant je emoties (hallo hormonen) en onthoudt wat je overdag hebt geleerd. En, niet te vergeten, je rust uit. Toch blijkt bijna een kwart van de Nederlanders kwalitatief niet goed te slapen.

Hoe slaap ik dan en als ik niet slaap, wat kan ik eraan doen? Meten is weten! Tegenwoordig zijn er allerlei slaapapps die precies bijhouden hoe het gesteld is met jouw nachtrust. Deze komen als beste uit de bus:
Pillow, helaas alleen geschikt voor IPhone houders. Snurklab, meet of jij maar vooral je huisgenoten (plezier gegarandeerd hier in huize Deen) snurken. Ik besluit optie drie, Sleep Cycle te gebruiken die mijn slaapgedrag op basis van vijf nachten analyseert.

Ik start met het invoeren van mijn gewenste wekmoment om half zeven. De app meldt dat ik tussen 6.00 uur en 6.30 uur wordt gewekt, afhankelijk van hoe diep ik slaap. Dit zou ervoor moeten zorgen dat ik minder moeizaam wakker wordt (waar kan ik tekenen?) en meer uitgerust ben (iemand een pen?). Ik mag mijn telefoon gewoon op mijn nachtkastje leggen, de app meet mijn slaapgedrag door sensoren en de microfoon. Welterusten!

De volgende ochtend word ik gewekt door stemmige gitaren om 6.15 uur. In een van de vele grafieken in de app, lees ik dat ik zes keer wakker ben geweest en dat de kwaliteit van mijn slaap 79% bedraagt. Oh ja, en ik heb 7.40 uur in bed doorgebracht. Na de derde nacht krijg ik verschrikkelijk nieuws, volgens de app snurk ik. Ik heb die nacht welgeteld 22minuten lang gesnurkt en het bewijs is er want deze app neemt mijn snurken op (gelukkig worden de opnames na 20 dagen verwijderd). Als doekje voor het snurken scoort mijn slaapkwaliteit 85%. Ondanks het snurknieuws begin ik te wennen aan de app. Na vijf nachtjes slapen ontvang ik mijn slaaprapport.

Mijn slaapkwaliteit is die afgelopen vijfde nacht maar liefst 100% (toeval?). Gemiddeld lig ik acht uur op bed en daarvoor scoor ik een dikke negen. Ook ontvang ik mooi rapportcijfer voor het dagelijks opstaan tussen 6.15 en 6.30 op. Een vast ritme helpt bij een goede nachtrust. Mijn gesnurk ligt keurig op het Nederlands gemiddelde. Het blijkt dat mensen in India met gemak 39 minuten liggen te ronken per week. Weers- en woonomstandigheden maar ook wel of niet bewegen kunnen je slapen ook beïnvloeden.  Sleep Cycle kan dit allemaal meten.

Na zeven nachten komt deze app met een betaalverzoek van € 29,95 zodat ik altijd verzekerd ben van een kwalitatief goede nachtrust. Ik bedank voor de eer want eerlijk is braaf, ik ben er niet beter door gaan slapen. Ik ben nog steeds vaak wakker (waarom krijg ik daar niets over te horen?), moet ook nog steeds naar het toilet, slaap niet door van een glas wijn en ben niet uitgerust als ik wakker word. De app blijkt alleen te registreren hoe je slaapt en niet hoe je kúnt slapen. Wat ik wel meeneem van deze vijf dagen is rust en regelmaat in het naar bed gaan en het opstaan; dat draagt sowieso bij aan een kwalitatief goede nachtrust.

Ik ga vanavond toch maar eens een luisterboek downloaden en dan kies ik Harry Potter deel vijf, in het Engels en voorgelezen door Stephen Fry. Daar moet ik goed van slapen. Als ik toch wakker word, vraag ik Stephen lief of hij nog een hoofdstuk wil voorlezen.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie