hormonen alzheimer

Verhoogt hormoonsuppletie het risico op alzheimer?

“Vrouwen van in de vijftig die hormoonvervangingstherapie met oestrogeen en progestageen gebruiken voor symptomen van de menopauze, hebben binnen 20 jaar een verhoogd risico op dementie.” Deze conclusie kwam onlangs naar voren uit een nieuwe observationele studie gepubliceerd in de British Medical Journal.

Een alarmerend bericht dat meteen door verschillende media werd overgenomen. Moeten we ons zorgen maken?

Hoe zit het nu precies?
In het onderzoek was er gekeken naar vrouwen die hormonen gebruikten die tegenwoordig al lang niet meer voorgeschreven worden. De doseringen en het type hormonen die nu toegepast worden, zijn heel anders. De onderzoeker zelf geeft aan dat het om een zogenaamde “observationele” studie gaat, waarbij het onduidelijk is of er een oorzakelijk verband is tussen gebruik van hormoontherapie en dementie.  Daarbij werd vaak dementie binnen een jaar gebruik geconstateerd, wat medisch gezien onmogelijk is.

De onderzoeken die uitgaan van de huidige hormoonsuppletie die in Europa voorgeschreven wordt, laten geen verhoogde kans op dementie zien bij vrouwen tot 65 jaar. Menig deskundige zegt dat er tot die leeftijd geen verband gelegd kan worden met dementie op latere leeftijd en dat de algemene voordelen van hormoontherapie voor veel patiënten veel groter zijn dan de risico’s. Ook Dorenda van Dijken gynaecoloog en voorzitter van de Dutch Menopause Society deelt deze mening. Kortom: geen reden tot bezorgdheid. Wel laat ze weten dat de kans op dementie door langdurig hormoongebruik na je 65e wel iets toeneemt, afhankelijk van de dosering en het type hormoontherapie.

Het tegenovergestelde?
Er is ook lange tijd gedacht dat hormoonsuppletie de kans op dementie en alzheimer juist verkleint. Immers, van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is bekend dat het een beschermende werking heeft op de hersenen. Tijdens de menopauze neemt de oestrogeenproductie af waardoor het voor de hand ligt te denken dat het grotere risico op dementie bij vrouwen te maken heeft met de menopauze. Aanvulling door middel van hormoontherapie zou de kans op de dementie moeten verkleinen. Toch blijkt dat niet het geval te zijn. De meeste onderzoeken laten geen kleinere kans op cognitieve achteruitgang zien. Voor heel jonge vrouwen (<40 jaar) is er mogelijk wel bescherming tegen dementie, maar voor de gemiddelde vrouw in de overgang geldt dat niet. De andere risicofactoren voor dementie zoals roken, alcohol, weinig beweging etc zijn nog steeds groter en daar kan je zelf wat aan doen.

bron: gezondheidswetenschap.be, Alzheimer-Nederland.nl, CNN

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie