50plussers werk

Waarom 50plussers zo belangrijk op de werkvloer zijn

Soms kan ik me niet voorstellen dat ik tot de groep ‘oudere’ werknemers behoor. Wat is er gebeurd? Ik zie me nog zenuwachtig bij het kopieerapparaat staan bij het reclamebureau waar ik begon. Ik dacht niet voor mezelf, ik was alleen maar bezig met wat de leidinggevende van mij verwachtte. Huizenhoog keek ik op tegen de mensen die boven mij stonden. En nu ben ik opeens degene die leiding geeft, die precies weet hoe de hazen lopen, die snel en efficiënt iets afhandelt. Maar om nou te zeggen dat ik ‘over the hill’ ben als het om werken gaat, nee. Sterker nog: ik begin net lekker op dreef te komen. Juist nu kan ik succes boeken met alle ervaring die ik heb opgedaan. Juist nu ben ik interessant voor opdrachtgevers. Juist nu weet ik waar ik goed in ben en wat ik het liefste doe. Ik zie dat ook bij de vriendinnen van mijn leeftijd. Lange tijd is er gezaaid en nu kan er geoogst worden.

Goede mix

Ik begrijp dan ook niet waarom 50plussers niet meer vertegenwoordigd zijn op de werkvloer en waarom deze groep minder goed aan de bak komt. De verdeling jong en oud zou veel meer moeten overeenkomen met de leeftijdsverdeling van de arbeidsgerechtigden in de maatschappij. Inmiddels is meer dan de helft van de volwassen bevolking ouder dan vijftig, dat zie je niet terug op de werkvloer. Het zijn de vooroordelen over 50 plussers die nog steeds roet in het eten gooien. Vijftigplussers zouden minder efficiënt, minder productief of langzamer zijn. Maar die gedachten vind ik zo achterhaald. Ja, er zijn vijftigplussers die bij bepaalde taken denken: ‘Daar heb ik echt geen zin meer in, laat dat iemand anders maar doen.’ Ja, een oudere is meestal – weet ik uit ervaring – minder kneedbaar, maar daar staan zoveel kwaliteiten tegenover die jongere werknemers niet hebben. Neem het snel kunnen schakelen, precies weten hoe iets werkt, durven en kunnen beslissen op ervaring, weten waar je talenten liggen, loyaal zijn en ga zo maar door.  In mijn laatste baan heb ik gezien dat het soms zoveel efficiënter was om een ervaren journalist of redacteur in te huren dan een begin dertiger. Daarmee zeg ik niet dat oudere werknemers beter zijn dan jongere. Jongere werknemers hebben andere voordelen, pakken graag nieuwe taken aan, zijn gretig om ervaring op te doen en zijn op bepaalde gebieden sneller dan ouderen, zeker als het gaat om social media. Zo heeft iedere leeftijdsgroep z’n kwaliteiten, als je die goed mixt krijg je volgens mij de beste resultaten.

Gelukkig stijgt het aantal werkende 55 tot 65 jarigen en 65 plussers de laatste jaren al sterk. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau vindt ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers dat hun oudere werknemers het net zo goed doen op de werkvloer als hun jongere personeel. Bijna één op de acht (12 procent) vindt zelfs dat ouderen beter functioneren dan jonge medewerkers..

Waar voor je geld

Dat gaat de goede kant op, nu nog een andere belemmering wegnemen: de kosten. Is dat een goede reden om geen ouderen aan te nemen of om ze eerder te ontslaan?  We horen het genoeg om ons heen: ‘Ik word niet meer aangenomen omdat ik te duur ben’. Het is waar dat een 50plusser al gauw aan de top zit van de cao-salarisschalen, meer verlofdagen heeft en extra vergoedingen krijgt. Echter, nu de maatschappij vergrijst, worden die extra vergoedingen voor oudere werknemers steeds meer ingeperkt, maar ook al zou dat niet zo zijn dan denk ik nóg: als iemand goed is in zijn werk, krijg je toch waar voor je geld? 50plussers nemen een flinke dosis levens- en werkervaring mee, wat van zo’n grote betekenis kan zijn binnen het bedrijf.  Iemand die goed presteert, of hij nou 30, 50 of 70 is, is altijd het geld meer dan waard.

Award voor ervaring en deskundigheid

Iets wat volledig aansluit bij deze gedachtengang is The Experience Award, een nieuw initiatief van een groep loopbaancoaches, recruitmentbureau’s en HR managers die pleiten voor een betere leeftijdsverdeling op de werkvloer. Door middel van het uitreiken van een prijs voor een 50plusser die uitblinkt in zijn of haar werk, willen ze laten zien hoe waardevol vijftigplussers kunnen zijn. Vooral op het gebied van innovativiteit, productiviteit, flexibiliteit, arbeidsethos en inspiratie.  Omdat ik het zo’n goed initiatief vind ben ik ambassadeur van The Experience Award geworden en zal ik tijdens de uitreiking in oktober de host van het evenement worden. Ken je een collega of kennis die om wat voor reden dan ook uitblinkt in haar/zijn werk, nomineer haar/hem dan vooral. Laat maar zien waartoe die 50plussers in staat zijn.
Nomineren kan hier 
En werkgevers, maak lekker gebruik van die zogenaamd ‘oudere’ werknemers daar boek je alleen maar succes mee!

The Experience Award wordt mogelijk gemaakt door: Connect by Talent, Het Kantoor van Nu, NVP Netwerk voor HR professionals en Motivation Leaders.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.