geluk

Waarom het echte geluk pas na je 50e begint

Het leven wordt alleen maar leuker na je 50e. En ik kan het weten.

1. Je maakt je veel minder druk om alles

Vroeger zag ik overal beren op de weg, twijfelde ik over elke kleine beslissing die genomen moest worden. Ik zat regelmatig bij de psycholoog, omdat ik niet wist welke kant ik op moest met mijn werk of omdat ik dacht dat ik raar in elkaar zat. Dan vond ik mezelf weer een controlfreak, dan weer vond ik dat er wat gedaan moest worden aan mijn bindingsangst. Nu lach ik erom. Het was druk doen om niks. Het fijne is dat je niets voor hoeft te doen om wat relaxter te worden. Het komt gewoon vanzelf.

2. Het wordt weer vriendinnen-tijd

Opeens komen mijn vriendinnen weer tevoorschijn. Niet dat ze al die tijd weg waren, maar tot voor kort waren ze vooral gefocust op hun gezinnen. En terecht natuurlijk. Nu zijn de meeste kinderen groot en zelfstandig en hebben de ouders weer tijd voor andere dingen. Bijvoorbeeld om op zondagmiddag met mij te borrelen in de kroeg of een weekend weg te gaan naar Antwerpen.

3. Burgerlijk zijn is helemaal verantwoord

Op zaterdagavond vroeg naar bed gaan om zondag nog wat aan je dag te hebben, dat kon vroeger natuurlijk niet. Hoe truttig was dat? Nu geniet ik er volop van. Net als het boerenbridge met vrienden iedere week. En dan borrelen we niet met culinaire amuses maar gewoon met kaas en worst. Het is het uitje van de week en we vinden het top.

4. Je leeft veel meer in het nu

Hoe ouder ik word, hoe meer ik in het moment leef. Het klinkt wat soft, maar ik kan je vertellen dat dat ontzettend fijn is. Heel mijn leven ben ik bezig geweest met later, of met de volgende vakantie, of met de volgende week. Ik had voorstellingen van over hoe het over 5 jaar zou zijn, of ik maakte me zorgen of ik over een paar maanden nog wel werk had. Dat ‘later’ valt vanzelf als een geschenk van je af. Het draait allemaal om NU.

5. Je wordt serieus genomen

In winkels ben je opeens een belangrijke klant. Niet het jonge wicht dat toch waarschijnlijk niets te besteden heeft. Ik merk het als ik bij een loket sta of wat zeg in een groep met onbekenden. Er wordt beleefd gedaan en geluisterd. Op mijn werk denkt iedereen dat ik het weet, want ja; zoveel ervaring. Laat ze maar denken.

6. Uitgaan is geen must meer

Man, wat kan je toch druk zijn met overal naar toe willen gaan. Openingsfeestje hier, borrel daar, party zus en dancefeest zo. Ik heb het allemaal gedaan, gelukkig, maar jeetje, wat kan je het voor jezelf vermoeiend maken. Nu laat ik regelmatig uitjes en etentjes schieten omdat ik veel blijer word van een avondje thuis of omdat het gewoon te veel is. Doordeweeks maak ik maar één afspraak per week ’s avonds, hooguit twee, wel zo relaxed. O, heb ik wat gemist? Jammer dan.

7. Stress is nog niet weg, maar is wel veel minder

Het is bekend dat je minder stress hebt als je boven de vijftig komt. Dat gaat bij mij niet helemaal op, want ik heb het nog steeds druk met van alles en nog wat, maar het is wel een stuk minder dan vroeger. Ik kan me na een dag hard werken, de was doen, mijn moeder bellen, de kattenbak verschonen nog steeds afvragen: Hoe doen anderen dit in vredesnaam? Maar, ik prop mijn agenda minder vol en doe geen dingen meer waarvan ik bij voorbaat al weet dat het me stress oplevert.

8. Je trekt je minder aan van anderen

Wat het leuke van al deze fijne dingen is, is dat het allemaal zo vanzelf gebeurt. Je hoeft er helemaal niets voor te doen. Geen gedragstherapieën, geen mindfulness-sessies, nada. Tot ver in mijn veertigste was ik altijd bezig met wat anderen van mij vonden. Deed ik mijn werk wel goed? Zag ik er wel leuk uit? Vonden ze de beslissing die ik nam wel goed? Nu vertrouw ik veel meer op mezelf, wat vooral op werkgebied een bevrijding is. Ik hoef niks meer te doen voor anderen, ik doe het voor mezelf. Wat een godsgeschenk is dat!

9. De beste kansen krijg je nu

Oké, eerlijk is eerlijk. Er is een ding dat minder leuk is als je vijftig bent: de rimpels en kreukels. Daarvóór kon je ze nog beetje wegmoffelen, nu is er geen redden meer aan. En nee, het valt het niet mee. Maar het goede nieuws is dat de schadevergoeding gigantisch is: als vijftiger ben je fit genoeg om overal aan mee te doen en op sportieve vakanties te gaan, je hebt een bult ervaring waar je alle kanten mee op kan op je werk. Je hebt zoveel zelfvertrouwen opgebouwd dat je een nieuwe carrière aan durft te gaan. Je hebt meer geld te besteden dan vroeger en je neemt alleen maar tijd voor de leuke dingen en de vrienden die echt wat voor je betekenen.

Echt waar, ik spreek uit ervaring dit is de ‘time of your life!’

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.