positief

Waarom positief zijn zo goed is voor je gezondheid

Een tijdje geleden stelde ik op Facebook de vraag: Wat is je beste tip om een beetje leuk ouder te worden? Ik verwachtte antwoorden als: ‘Elke dag 10 minuten mediteren,’ ‘2x per week krachttraining,’ ‘elke dag een handvol blauwe bessen,’ dat soort dingen. Maar nee, de meesten reageerden met: niet moeilijk doen, gewoon genieten, positief blijven en lol hebben.  

Ik vond het een verademing en niet alleen leuk maar ook zo waar.

Er zijn tig onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat optimistische mensen langer leven dan pessimistische mensen.  Je kan je leven met wel 10 jaar verlengen als je positief in het leven staat. Het betekent dat je doorgaans positieve gevoelens zoals blijdschap, optimisme, tevredenheid en een gevoel van controle ervaart. Positievelingen leven langer omdat zij minder stress ervaren, dan negatieve mensen. Wanneer je heftig op stressvolle situaties reageert ontstaan er meer ontstekingsreacties in je lichaam. Bij een overvloed aan deze reacties ben je meer vatbaar voor ziektes als diabetes, hartkwalen en kanker. Ook leven positieve mensen langer, omdat zij gezonder leven. Ze eten gezonder, bewegen meer en roken en drinken minder (alcohol) dan negatieve mensen.

Ik twijfel er ook geen seconde aan dat het een van de allerbeste tips is om een beetje leuk ouder te worden. Maar tegelijkertijd kan ik -als iemand het over positief zijn heeft- denken: ‘Lekker ding ben je, hoe doe dat je dat als je niet altijd alles van de zonnige kant bekijkt?’ Ik ben over het algemeen een opgewekt iemand en kan om heel veel dingen lachen, maar ik zie ook regelmatig beren op de weg, meer dan anderen en kan snel geïrriteerd raken. Dan kan je wel makkelijk zeggen: ‘maak van elk probleem een uitdaging of bedenk wat de positieve kant is van het probleem.’ Maar, als ik mijn portemonnee kwijtraak, net op het moment dat ik op vakantie ga, denk ik echt niet: hè, wat een fijne uitdaging. Dan kan ik alleen maar razen en tieren op zo’n manier dat het minimaal een paar uur, zo niet een paar dagen van mijn leven kost. Ook kan ik piekeren en zorgen maken over later: hoe kom ik in vredesnaam rond zonder pensioen? En om over hormonale buien maar helemaal niet te spreken. Als ik met een opgeblazen buik, onzeker en somber op de bank zit, ga ik echt niet uit volle borst  Always look on the bright site of life zingen.

Gelukkig ben ik niet de enige. Posititiviteits-psychologie is niet voor niets een enorme hype. Er zijn ontelbaar veel boeken om te leren positief in het leven staan. Je hoeft maar even te googelen en je krijgt duizenden tips. Zelf hanteer ik al jaren de tip: bedenk voordat je gaat slapen 5 dingen waar je vandaag blij van werd of dankbaar voor bent. Meestal gaat dat om iets wat ik met anderen heb meegemaakt.  Voor mij helpt dit echt. Ik val meestal blij in slaap.

En weet je wat ook altijd terug komt in het rijtje tips om positief te worden? Doe iets goeds voor een ander. Het werkt als een tierelier.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.