slaap

Wat is belangrijker, slaap of lichaamsbeweging?

Eigenlijk een kip-ei kwestie want slaap geeft je energie, herstelt je spieren, brengt je hormonen in balans en zorgt ervoor dat je de dag doorkomt, terwijl beweging ervoor zorgt dat je goed slaapt, je stemming verbetert en je metabolisme versterkt. Bovendien zorgt het voor meer energie.

Maar stel dat je de vraag toch wordt gesteld. Wat doe je als je 30 minuten over hebt: slapen of bewegen? Om te kijken wat de beste keuze is werd de kwestie voorgelegd aan de Amerikaanse slaapdeskundige Dr. Rosenberg. Hij was stellig in zijn antwoord: “We moeten voorrang geven aan slaap”. “Gebrek aan lichaamsbeweging,” zo legt hij uit, “kan zeker tot problemen leiden zoals hartkwalen, beroertes, obesitas en diabetes. Maar onvoldoende slaapt zorgt voor hoge ontstekingswaarden in de vorm van een verhoogd CRP, overmatig cortisol en adrenaline. We hebben slaap nodig om giftige stoffen op te ruimen die zich overdag in onze hersenen opbouwen zoals beta-amyloide en het schadelijke tau-eiwit, de bouwstenen van de ziekte van Alzheimer. Als je die twee naast elkaar legt is het laatste het schadelijkst.”

Rosenberg voegt er nog eens fijn aan toe: “Op dagen dat je nauwelijks je ogen kunt openhouden moet je je ook niet schuldig voelen als je de sportschool een keer overslaat” (yeah!). Slaap kan volgens Rosenberg juist een van de beste workouts zijn die je je lichaam geeft. Als het voldoende rust krijgt heb je de volgende dag meer kracht om goed te sporten.

En zo slaap je beter.
De tips van dr. Rosenberg

Weg met computers, ipads en telefoons voor het slapen gaan.

Het is alom bekend maar mensen realiseren zich niet voldoende dat het blauwe licht van elektronica de aanmaak van het hormoon melatonine (dat nodig is om slaap te vatten) enorm blokkeert. Probeer daarom een paar uur voor het slapen gaan alles met een scherm weg te leggen.

Vermijd cafeïne, alcohol, suiker en koolhydraten vlak voordat je naar bed gaat

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index veroorzaken een overmatige insulineproductie gevolgd door de aanmaak  van cortisol en adrenaline om de hoge dan wel lage bloedsuikerwaarde tegen te gaan. Wanneer je stresssysteem ’s avonds laat wordt geactiveerd, wordt het moeilijk om in slaap te vallen of door te slapen. Alcohol en snacks kunnen ervoor zorgen dat je lekker in slaap valt maar de kans is groot dat je midden in de nacht wakker wordt –en wakker blijft.

Gebruik etherische lavendel olie

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de geur van etherische lavendelolie helpt om beter te slapen.  Gebruik alleen zuivere producten van goede kwaliteit. Het liefst biologisch. Je kunt een paar druppels op je sloop doen of het op je slapen aanbrengen

 Wees voorzichtig met supplementen

Er zijn ontzettend veel middelen op de markt die een betere nachtrust beloven maar Rosenberg adviseert om er voorzichtig mee te zijn. Veel supplementen zijn niet wetenschappelijk onderzocht. Van melatonine is wel aangetoond dat het de slaap bevordert maar er is weinig bekend over de veiligheid op langere termijn. Kijk altijd of er onafhankelijke onderzoeken van derden zijn die de claims kunnen bevestigen.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.