persoonlijke gezondheidscheck

Weten hoe je ervoor staat? Doe de Persoonlijke Gezondheidscheck

Af en toe heb ik de behoefte om te weten hoe ik er lichamelijk voorsta. Ik voel me gezond en fit, dat is het niet, maar is mijn bloeddruk nog goed? En hoe zit het met mijn cholesterol- en bloedsuikerwaarden? Samen met je BMI de belangrijkste waarden –als het om hart en vaatziekten gaat- om in de gaten te houden. Bij mijn huisarts kan ik niet terecht voor een gezondheidscheck, tenminste niet als ik geen klachten heb. Online worden weliswaar honderden healthchecks, dna- en bloedtesten aangeboden die een beeld kunnen geven van je gezondheid, maar het nadeel daarvan is dat ze vaak stervensduur zijn en dat er al gauw een commercieel bedrijf achter zit en niet een medisch-deskundig team. Daarom ben ik een voorstander van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Allereerst omdat het een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde online check up is,- samengesteld door onder andere de Hartstichting, GGD GHOR het Diabetesfonds en de Nierstichting- maar ook omdat hij heel betaalbaar is. €16,95 voor het basispakket. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden het  ook nog eens. (HIER kun je heel eenvoudig checken of jouw zorgverzekering de gezondheidscheck vergoed).
Vandaar dat ik deze gezondheidscheck ook regelmatig doorgeef als tip. Hij staat ook in mijn boek. Het gekke alleen is dat ik ‘m zelf nog nooit gedaan heb.

Hoog tijd om de proef op de som te nemen. Ik bestel de basis-check van €16,95 en een aanvullend lab-onderzoek voor mijn cholesterol- en diabetesprofiel ter waarde van €39,-  Er zijn nog meer aanvullende testen zoals nierfunctie- of vitamine D profielonderzoek, maar die laat ik nu aan mij voorbij gaan. Voor mij is het belangrijkst om te weten hoe het met mijn hart- en vaatgezondheid is gesteld.

Start van het online onderzoek

Het begint met het aanmaken van een eigen profiel op de site van persoonlijkegezondheidscheck.nl waar je met een wachtwoord moet inloggen en waar niemand bij kan. De basisformule bestaat uit een online vragenlijst. Je moet antwoord geven op vragen over beweging, voeding, rook- en alcoholgedrag en ontspanning. Maar ook worden er vragen gesteld over je medische geschiedenis en of er ziekten of aandoeningen in de familie voorkomen. Je bent er ongeveer  20 minuten mee bezig. Er wordt vooral gekeken naar factoren die invloed hebben op het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en mentale problemen. Bij sommige vragen denk ik, het advies wat ik hierop krijg is wel heel voorspelbaar. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt of je elke dag fruit eet en je antwoord daarop nee, dan weet je dat het advies gaat luiden dat je meer fruit moet eten. Maar goed, voor het totaalbeeld is het belangrijk. Ik ben vooral uit op metingen of constateringen waarvan ik zelf nog niet van op de hoogte was.

Het rapport is binnen!

persoonlijke gezondheidscheck

Na een paar dagen ontvang ik een mail dat alle waarden en uitslagen binnen zijn. Ik ben heel nieuwsgierig. Vooral voor de uitslagen van de bloedtest. Ik log vlug in en zie dat alles helemaal ok is. Gelukkig! Wel valt er aan mijn leefstijl nog wel het een en ander te verbeteren. Ik drink te veel alcohol (zo’n 8 eenheden per week) en ik ben snel uit balans als het om stress gaat. Conclusies die ik zelf ook getrokken had. Maar, waar ik me heel erg over verbaas, is dat ik teveel verzadigd vet blijk te eten! Ik dacht meteen -healthfreak als ik ben-, dat kan niet kloppen. Als er iemand gezond eet… Ik eet zo weinig harde vetten, er moet iets mis zijn gegaan. Maar, als ik de mijneetmeterapp van het voedingscentrum invul met alles wat ik eet, blijkt het helemaal te kloppen! Ik eet te veel verzadigd vet! Dat zit ‘m in de roomboter die ik ’s ochtends op mijn 2 crackers smeer, de kaas die ik erop doe, de zelfgemaakte wortelcake die ik dagelijks eet en het bakje yoghurt. Het gaat dus heel snel. Nu raak ik hier niet meteen van slag van, maar het is wel heel goed om te weten. Wat ik ook goed vind zijn de hulpprogramma’s die bij je tekortkomingen gegeven worden. Een heel goed schema om wat minder alcohol te leren drinken (hangt al op mijn koelkast) en goede zelfhulpmodules om beter te leren omgaan met stress en te leren ontspannen. Ook zit er een coachingsapp bij die ik meteen heb gedownload.  Dat de bloeduitslagen qua cholesterol en suikerwaarden helemaal goed zijn vind ik heel fijn. Het geeft me een gerust gevoel. Volgend jaar ga ik hem herhalen en dan kies ik ook voor de labtest voor de nierfunctie. Nu eerst even Paul erop wijzen dat hij ‘m ook gaat doen.

Blow ism de Persoonlijke Gezondheidscheck

Aanbieding voor BLOW lezeressen

Krijg je geen vergoeding vanuit jouw zorgverzekering? Dan kun je als BLOW-lezeres gebruik maken van een speciale aanbieding die t/m 31 mei 2024 geldt: de Basis gezondheidscheck én thuistest voor jouw cholesterol- en bloedsuikerwaarden, samen voor slechts € 39,-Geinteresseerd? Klik hier om je in te schrijven.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie