bril meekleurende glazen

Wisselen van bril hoeft nu echt niet meer

Het kan aan mijn geheugen liggen maar ik kan mij niet herinneren dat ik op de middelbare school vaak een zonnebril droeg. Ik heb nu in ieder geval veel meer moeite met fel licht of een ‘scherpe’ lucht dan vroeger. Geen idee hoe dat precies kan. Wel weet ik dat blauwe ogen gevoeliger voor licht zijn dan bruine omdat ze minder van de beschermende stof melanine bevatten. Uv-straling van de zon kan dan ook sneller geïrriteerde ogen en oogziekten veroorzaken.

Zonnebrillen-toestand
Afijn, hoe het ook zij; voor mij geen zomer zonder zonnebril en eigenlijk ook geen herfst winter en voorjaar. Niet voor niets heb ik verschillende in huis liggen. Ook één op sterkte voor in de auto. Over die sterkte gesproken; sinds ik van dichtbij minder goed kan zien, is mijn sterkte voor veraf enorm afgenomen. Dat is dan weer een leuk cadeautje van moeder natuur. Ondanks dat ik in de verte nu veel beter kan zien, heb ik in sommige gevallen toch nog een bril nodig om goed scherp te kunnen zien. In de auto bijvoorbeeld of als ik op wandelvakantie ga, dan wil ik ook goed in de verte kunnen kijken. Dus die zonnebril op sterkte is fijn maar onhandig als je niet de hele tijd in de zon bent en dat gebeurt nogal vaak. Toen ik onlangs een presentatie met rondleiding in een park kreeg, zat ik ontzettend te hannesen met mijn brillen. Dan was het licht weer fel, dan weer niet en was het te donker om nog goed te kunnen zien door een zonnebril. Naast mij liep een collega-journalist met een bril met meekleurende glazen. “Echt ideaal dit,” zei ze. Ik snapte opeens niet waarom ik er zelf nog nooit een heb aangeschaft. Misschien omdat ik niet altijd een bril voor ver nodig heb? Toch loop ik regelmatig met mijn zonnebril over mijn gewone bril rond (wat mijn vriend altijd heel aantrekkelijk vindt- not!)  of is het bril op, bril af met mijn zonnebril op sterkte.

Twee brillen in één
Sinds ik die collega zo blij zag zijn met haar bril, wil ik er ook een. Op naar Pearle, de opticien waar ik vaker kom en ik goede ervaringen mee heb.
Er gaat een wereld voor je open als je ziet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van meekleurende glazen. Van verschillende tinten tot verschillende kwaliteiten. Eerst ga ik op zoek naar een montuur, wat nu vreemder is dan anders omdat ik niet weet of de bril die ik uitzoek ook leuk is als zonnebril. Het wordt een beetje gokken. Ik heb het ‘geluk’ dat heel veel brillen mij niet staan waardoor de keuze voor een goede bril snel gemaakt is. De vier die ik eruit pik laat ik aan de Pearle medewerker zien. Hij kiest precies het montuur uit dat ik ook het leukst vindt. Het kan maar duidelijk zijn. Nu de glazen. Als ik hoor wat er allemaal kan en mogelijk is weet ik het meteen; ik ga voor de Rolls Royce onder de meekleurende glazen: de Transitions XTRActive Naast dat deze glazen de UVA- en UVB-stralen volledig blokken en blauwlicht filteren bereiken ze de beste lichtbescherming bij fel licht binnen en buiten, zelfs in de auto. Ik heb nooit geweten dat normale en dus de meeste meekleurende glazen niet meekleuren als je in de auto zit omdat de voorruit het UV-licht dat nodig is om het glas te laten reageren, blokkeert. Deze Transitions XTRAactive doen dat dus wel! Al met al zijn ze voor mijn lichtblauwe en dus lichtgevoelige ogen ideaal. Qua kleur kies ik voor bruin. Grijs-zwart had ook nog gekund. Blauw en groen-tinten vind ik zelf niet mooi.

Eye-opener
Als ik een week later mijn bril op kan halen is het prachtig weer, ideaal om te kijken hoe het bevalt. Met de nieuwe bril op stap ik als een peuter de Pearle winkel in en uit omdat ik dat verkleuren zo leuk vind. Het gekke is dat je niet merkt dat de glazen donkerder worden. Als je de zon inloopt, gebeurt het in een paar seconden. Alsof het vanzelfsprekend is dat je goed tegen het zonlicht kunt. Weer transparant worden als het zonlicht weg is, duurt wat langer. Inmiddels heb ik de ‘Transitions’ -bril nu een paar weken en vind ‘m het echt geweldig. Ik zet nu ook veel eerder een bril op dan dat ik eerst deed met mijn bril voor ver. Op de fiets bijvoorbeeld is het heel handig. Ik zie net wat beter en als de zon gaat schijnen, heb ik al een zonnebril op. Dit is nou een typisch gevalletje van ‘had ik het maar eerder geweten.’  Als je nog mocht twijfelen…wel doen! Het is echt ideaal.

Meer weten over meekleurende glazen? Lees het HIER

Blow ism Pearle Opticiens

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie