overgangsklachten

Arts Monique Brood-van Zanten: Ik heb maar 1 wens en dat is vrouwen van overgangsklachten afhelpen

In deze video praat ik met Monique Brood- van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie in het VUmc. Ze heeft één groot doel in haar leven en dat is vrouwen van overgangsklachten afhelpen. Voor elke vrouw een oplossing op maat.

Een opvliegertje hier en een moodswingetje daar, dat is helemaal niet zo erg, maar overgangsklachten kunnen soms zo vervelend zijn dat normaal functioneren er niet meer in zit.  Slecht slapen, moeilijk kunnen concentreren, totale uitputting, angsten; dat soort ellende. Zelf ben ik regelmatig overvallen door niet te harden pms-klachten, dus ik weet wat hormonen kunnen doen. Wat ik op zijn zachts gezegd ‘zonde’ vind is dat we nog in de middeleeuwen leven als het gaat om een oplossing. Veel vrouwen ondergaan de klachten maar gewoon omdat ze denken dat er toch niks tegen te doen is en veel huisartsen helpen ze niet verder. En dat terwijl er zoveel leed bespaard kan worden met hormoonsuppletie. De anticonceptiepil vinden we allemaal heel normaal maar hormonen tijdens de overgang zijn eng, terwijl die vaak tien keer zo licht zijn als de pil.

Huisartsen die openstaan voor hormoonsuppletie kennen vaak maar een of twee middelen zoals bijvoorbeeld Femoston, maar als het om hormonen gaat is er geen ‘one size fits all’.  Het hangt af van de fase van de overgang waarin de vrouw zit en de klachten die ze heeft. Er zijn zoveel  meer mogelijkheden. Monique Brood- van Zanten: ‘Er moet meer gekeken worden naar de persoonlijke behoeften van een vrouw. Dat geldt ook voor de anticonceptiepil. Nu komt het regelmatig voor dat een jong meisje van 14 dezelfde pil krijgt voorgeschreven als een forse vrouw van in de 40. Dat klopt niet.’

De reden dat er zo argwanend gedaan wordt over hormoonsuppletie is dat er nog steeds vastgehouden wordt aan een oud onderzoek waaruit naar voren kwam dat hormoonsuppletie een grotere kans geeft op tromose, hart- en vaatziekte en borstkanker. Dat onderzoek werd echter gedaan bij zestigers terwijl in de praktijk vrouwen jonger aan hormoonsuppletie beginnen. Daarnaast zijn de stoffen en doseringen van hormoonpreparaten voor de overgang aangepast. Met een gezonde leefstijl en advies van een deskundige op het gebied van hormoonsuppletie hoeven we ons geen zorgen te maken.

Zolang je geen erfelijke vorm van borstkanker in de familie hebt, niet ouder bent dan zestig en niet langer dan 5 jaar hormoonsuppletie gebruikt, is er weinig aan de hand.

Hormoonsuppletie kan je krijgen in de vorm van pleisters, pillen of gel. Welke hormonen en welke toedieningsvorm geschikt is is voor iedereen verschillend.

Monique Brood- van Zanten werkt zelf graag met bio-identieke hormonen omdat ze minder sterk zijn en bewezen effectief. Oestrogeen in de vorm van estradiol of estriol en progestageen in de vorm van progesteron.

Het is niet alleen Monique die strijdt voor meer bekendheid van hormoonsuppletie. Wereldwijd zijn artsen en onderzoekers het erover eens dat bij gezonde vrouwen onder de 60 met ernstige overgangsklachten de voordelen van hormoontherapie opwegen tegen de nadelen.

Kijk voor een overgangsconsulente op:
www.overgangsconsulente.com
Of ga na of het ziekenhuis bij jou in de buurt een menopauze spreekuur of een gynaecologische polikliniek heeft.

Kijk volgende week naar: Hormoonsuppletie tegen veroudering