glutathion

Glutathion: de moeder van alle antioxidanten

Welk boek over ouder worden ik ook lees of welke lezing ik ook volg over voeding en gezondheid, telkens lees of hoor ik over het belang van glutathion. Glutathion is een heel sterke antioxidant -bestaande uit drie aminozuren- en is een van de belangrijkste stoffen die het lichaam kan inzetten bij de bescherming van de cel. Het zorgt voor ontgifting, biedt bescherming tegen oxidanten en het heeft immuun versterkende eigenschappen. Kortom, een stof die een heel belangrijke rol speelt, zeker als het om gezond ouder worden gaat. Hebben we er te weinig van dan krijgen we te maken met celschade, veroudering en ziekte. Nu is het zo dat we naarmate we ouder worden en wanneer we niet goed voor ons zelf zorgen (weinig slaap, stress, alcohol, ontstekingen etc.) er minder glutathion wordt aangemaakt.

Dus, zeggen veel orthomoleculaire artsen en voedingswetenschappers, ‘als we het als voedingssupplement bij gaan slikken -gezonde voeding alleen is niet toereikend- kunnen we heel veel schade beperken en snelle veroudering tegen gaan.’

Klinkt logisch, maar zoals dat bij veel voedingssupplementen gaat, zeker als het een antioxidant betreft, bestaan er ook twijfels over het bijslikken van glutathion. Om maar even wat (tegen)geluiden te laten horen:

“ Het slikken in tabletvorm van glutathion helpt echter niet vanwege de slechte opname. Zelfs injecties met glutathion zorgen niet echt voor een veel betere opname.”   

“Er zijn aanwijzingen dat de vorm S-Acetyl-L-Glutathion wel goed wordt opgenomen. Dat is echter duur.”

“Tot voor kort waren vele wetenschappers ervan overtuigd dat glutathion niet intact kon worden geabsorbeerd, en dat het boosten van de glutathionniveaus dus het beste kon plaatsvinden met precursors als NAC (N-Acetyl-Cysteïne) en met stoffen als alfa-liponzuur. Recent is gebleken dan glutathion wel degelijk in significante hoeveelheden kan worden geabsorbeerd, waardoor suppletie met glutathion een verantwoorde en goed gerichte keuze wordt om de glutathionniveaus in de cel te stimuleren.”

Wie het bij het rechte eind heeft, weet ik niet. Zelf schaar ik me achter het kamp van de deskundigen die zeggen dat het zinvol is om glutathion bij te slikken. Puur omdat ik net meer positieve berichten lees dan negatieve en ik het belang ervan net iets te vaak tegen kom in alle boeken. Ik slik iedere dag 500 mg L- Glutathion.

Kan je het dan zomaar zonder risico’s bij gaan slikken? Tot zover bekend wordt het een dosering van 2 x 500 mg per dag veilig geacht.  Langdurig gebruik van glutathion wordt wel in verband gebracht met een verlaagd zinkniveau. Gebruik je medicijnen dan is het verstandig bij een arts na te gaan of gebruik geen kwaad kan qua wisselwerking.

Geen voorstander van voedingssupplementen? De daling van de aanmaak van glutathion kun je niet helemaal tegen gaan, ouder worden we allemaal, maar met een paar gezonde leefstijlgewoontes kom je een eind. Glutathion komt voor in verse groenten en fruit, vis- en vleesproducten, maar vooral asperges, avocado, en walnoten zijn rijk aan glutathion. Denk ook aan zwavelhoudende producten, voorkom stress, en drink niet te veel alcohol.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.