hormoonpillen

Helpen hormoonpillen tegen botontkalking en rimpels?

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau met als gevolg dunner haar, terugtrekkend tandvlees, botontkalking en rimpels. Kan je hormoonpillen inzetten om die verouderingsklachten tegen te gaan? In deze video geeft Monique Brood – van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie, antwoord.

 

Het is duidelijk: Hoewel voorstanders ervan overtuigd zijn dat hormoonsupplementen het verouderingsproces kunnen vertragen en misschien wel tegengaan, is het wetenschappelijk bewijs voor deze claims niet altijd aanwezig. In ieder geval niet in Nederland.

Wel blijkt uit onderzoek dat door het extra oestrogeen in hormoonsuppletie de doorbloeding van de huid beter op peil blijft en dat de huid minder dun en droog wordt. Vrouwen die hormoonpillen gebruiken hebben dus als bijkomend voordeel dat de huid minder snel veroudert.

Ook al wordt in sommige landen wel hormoonsuppletie gegeven om het verouderingsproces minder snel te laten gaan, is het hier nog een behoorlijk taboe. Hormonen inzetten tegen klachten is al moeilijk, laat staan als verjongingspil.

 

Bekijk ook: Overgang deel 1 (hormoonsuppletie tegen overgangsklachten)

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief