hormoonpillen

Helpen hormoonpillen tegen botontkalking en rimpels?

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau met als gevolg dunner haar, terugtrekkend tandvlees, botontkalking en rimpels. Kan je hormoonpillen inzetten om die verouderingsklachten tegen te gaan? In deze video geeft Monique Brood – van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie, antwoord.

 

Het is duidelijk: Hoewel voorstanders ervan overtuigd zijn dat hormoonsupplementen het verouderingsproces kunnen vertragen en misschien wel tegengaan, is het wetenschappelijk bewijs voor deze claims niet altijd aanwezig. In ieder geval niet in Nederland.

Wel blijkt uit onderzoek dat door het extra oestrogeen in hormoonsuppletie de doorbloeding van de huid beter op peil blijft en dat de huid minder dun en droog wordt. Vrouwen die hormoonpillen gebruiken hebben dus als bijkomend voordeel dat de huid minder snel veroudert.

Ook al wordt in sommige landen wel hormoonsuppletie gegeven om het verouderingsproces minder snel te laten gaan, is het hier nog een behoorlijk taboe. Hormonen inzetten tegen klachten is al moeilijk, laat staan als verjongingspil.

En wat doe ik zelf?
Ik geloof absoluut in de preventieve werking van hormoonsuppletie. Als je broze nagels hebt vanwege een calcium-tekort zorg je er toch ook voor dat je wat extra calcium binnenkrijgt? Waarom zouden we het tekort aan oestrogeen niet aanvullen als je daarmee ouderdomskwalen kan voorkomen? Het probleem is alleen dat ik niet zelf wil rommelen met hormonen en ik vind geen arts die mij hiermee kan helpen.

Er is in Nederland wel een aantal anti-aging artsen dat vrouwen graag wil helpen met bio-identieke hormonen. Juist om die verouderingsklachten als rimpels en een droge vagina tegen te gaan. Maar noch het beroep (anti-agingarts) noch de meeste bio-identieke hormonen die hierbij gebruikt worden, zijn geregistreerd en goedgekeurd. Dat maakt het een beetje lastig voor mij.

Ik denk dat er over een paar jaar ook in Nederland gemakkelijker wordt gedacht over hormoonsuppletie. Als ik dan nog niet te oud ben, doe ik graag mee.

Bekijk ook: Overgang deel 1 (hormoonsuppletie tegen overgangsklachten)

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief