hormoonsuppletie

Hormoonsuppletie, geef mij maar een handje vol

Vind je die veroudering ineens ook wel erg snel gaan? Kijk wat hormoonsuppletie kan doen voor een betere huid, sterkere botten en een scherper geheugen.

 

Ik sta er zo versteld van wat een veranderende hormoonhuishouding met je kan doen als je ouder wordt. Zelf heb ik gelukkig (nog) geen overgangsklachten maar bij vriendinnen zie ik wat voor ellende die irritante hormonen kunnen veroorzaken. Natuurlijk, sommige dingen horen bij het leven en moeten we niet over zeuren, maar als je niet meer goed kan functioneren vind ik dat je in opstand mag komen en een remedie mag zoeken.  Je gaat toch ook niet zonder pijnstiller met knetterende hoofdpijn naar je werk? Het zijn niet alleen de overgangsklachten waarom ik voor hormoonsuppletie ben; de snelle veroudering die de overgang veroorzaakt is ook een heel belangrijke reden. Geef mij maar hormoonpillen, zalven, pleisters of poeders.

Hormoonsuppletie om het verouderingsproces te vertragen

Door de overgang daalt het oestrogeen en progesteron-niveau met als gevolg, vergeetachtigheid, dunner wordend haar, terugtrekkend tandvlees, botontkalking en een slapper wordende huid. Waarom zou je dat tekort niet aanvullen om zo die kwalen te bestrijden? Ik heb boeken van wetenschappers gelezen die aantonen dat hormoonsuppletie de snelle veroudering kan afremmen. Maar ik heb net zo veel deskundigen gesproken die zeggen dat er geen bewijs is dat het toedienen van hormonen verouderingsprocessen, zoals dunner wordend haar en een slapper wordende huid, kan vertragen. Misschien is het omdat ik het graag wil, maar zelf geloof ik in de preventieve werking van hormoonsuppletie.

Maar hormonen slikken is toch heel slecht?

Er bestaan nogal wat twijfels en angst over hormoonsuppletie en dat komt omdat veel mensen, waaronder huisartsen, zich vasthouden aan een grootschalig onderzoek dat eind jaren negentig is gedaan waarin naar voren kwam dat hormoonsuppletie veel risico’s met zich mee bracht zoals borstkanker en trombose. Inmiddels zijn de stoffen en dosering aangepast en wordt er bij hormoonsuppletie steeds meer gebruik gemaakt van lichaamseigen hormonen waardoor de kans op bovengenoemde aandoeningen minimaal is. Zolang je geen borstkanker in je familie hebt, niet al tien jaar uit de overgang bent en niet langer dan 5 jaar hormoonsuppletie gebruikt, kan er niet veel misgaan. Ik heb van mijn huisarts een recept gekregen voor Femoston. Hierin zitten de werkzame stoffen Estradiol (een oestrogeenhormoon) en dydrogesteron (een progestageenhormoon). Voordat ik eraan begon slikte ik de pil omdat ik last had van acne en pms-klachten.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder en ben ik al een tijdje gestopt met Femoston omdat het middel niet goed paste bij de beginfase van de overgang waarin ik zat. Daarnaast kreeg ik last van acné waar Femoston niet tegen hielp. Helaas zijn veel huisartsen niet goed op de hoogte van alle mogelijkheden op het gebied van hormoonsuppletie. Wie in de overgang komt, krijgt al gauw Femoston voorgeschreven terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Een specialist in het VU ziekenhuis raadde mij de Qlaira pil aan (een anticonceptiepil voor veertigplussers) en die slik ik sindsdien. Voor mij een ideale pil. Maar of het er ook voor zorgt dat mijn huid minder snel slap wordt en ik minder snel te maken krijg met osteoporose en andere ouderdomskwalen als gevolg van de oestrogeendaling, dat weet ik niet. Ik zou willen dat (huis)artsen daar meer informatie over zouden kunnen geven.

kijk ook: Helpen hormoonpillen tegen botontkalking en rimpels?

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.