voedingssupplementen

Voedingssupplementen: wat slikken artsen en wetenschappers zelf?

Geen onderwerp zo controversieel als voedingssupplementen. De ene wetenschapper is voor, de andere is tegen. Maar wat slikken de kenners eigenlijk zelf? Ik vroeg het aan zes deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid.

Wendy Walrabenstein, diëtist/onderzoeker

Dit slik ik bij:

Vitamine B12: omdat ik plantaardig eet en te weinig binnenkrijg via mijn voeding. Wist je trouwens dat ons vee het ook gesuppleerd krijgt? Onze voeding is arm aan vitamine B12

Vitamine D: blootstelling aan de zon is nodig om te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Nederlanders krijgen al gauw te weinig zon.

Algenolie; vissen maken ook niet zelf hun vetzuren, die krijgen ze binnen door middel van een plantje. Ik gebruik het als smeerolie voor het brein.

Curcumine, ashwagandha: af en toe. Beide om laaggradige ontstekingen tegen te gaan.

Mijn visie op suppletie: Ik ben niet vóór en niet tegen suppletie. Ik sta er open in. Veel wetenschappers vinden dat geen goed idee en delen alleen -wat naar hun mening- in beton gegoten is. Ik vind alleen wel dat het altijd afgestemd moet zijn op de persoon. Helaas is het toezicht op de kwaliteit van supplementen niet te vergelijken met die van medicijnen.

Andrea Maier, verouderingsonderzoeker en hoogleraar interne geneeskunde

Dit slik ik bij:

Vitamine B12: ik ben vegetariër en slikte nooit wat bij. Totdat twee van mijn nagels aan mijn vingers loslieten, wat wijst op een B12 tekort.

Vitamine D: vanwege de lange lockdown in Melbourne waar ik woon; Vitamine D omdat ik weinig buiten kom.

Zinc: om mijn immuunsysteem te boosten. Ook vanwege Corona en het feit dat ik weinig buitenkom.

Mijn visie op suppletie: Er is tot op heden geen evident bewijs gevonden dat supplementen gezonde mensen kunnen helpen. De 100% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen kunnen zonder problemen uit het dagelijks voedsel worden gehaald. Te veel supplementen kunnen bovendien schadelijk zijn. Zo kan te veel B6 het zenuwstelsel aantasten. Mensen die weinig buiten komen hebben wel bewezen baat bij vitamine D suppletie.

Willem Koert, wetenschapsjournalist op het gebied van voeding & gezondheid en auteur van het boek Legale Pep over supplementen

Dit slik ik bij:

Multivitaminen: hoe ouder we worden hoe meer tekorten we krijgen. Vooral als het gaat om selenium, jodium, vitamine B11 en B12. Daar hebben grote groepen gebrek aan.

Omega 3 visolie: in de vorm van 2 capsules van 1 gram per dag. De norm is dat we 250 milligram omega 3 vetzuren per dag binnenkrijgen, dat betekent twee keer per week vette vis. Dat haal ik niet, vandaar dat ik bijslik, vooral vanwege het positieve effect op de hersenen.

Vitamine D: er zit te weinig in voeding en alleen in de maanden juli en augustus krijg ik voldoende licht op mijn huid om zelf vitamine D aan te maken.

Mijn visie op suppletie: Supplementen kunnen een slecht dieet niet gezond maken maar een goed dieet wel nog beter. Veel wetenschappers weten onvoldoende van voeding af. Niet al te grote tekorten hebben weinig effect in de eerste twee levensfasen, maar na het 60ste levensjaar wel. Ik durf te wedden dat wanneer we daar straks meer over weten heel anders over suppletie wordt gedacht.

Marjolein Visser, hoogleraar en voedingswetenschapper aan de Vrije Universiteit

Dit slik ik bij:

Vitamine D: de gezondheidsraad adviseert elke vrouw boven de 50, 10 microgram per dag te slikken en iedereen van 70 jaar en ouder 20 microgram. Ik ben zelf betrokken geweest bij dit advies. We hebben door onderzoek kunnen aantonen dat het een positief effect heeft op de botgezondheid en het risico op vallen en fracturen bij ouderen verlaagt.

Mijn visie op suppletie: De interesse in suppletie is enorm toegenomen. Maar alleen voor specifieke leeftijdsgroepen en situaties geldt een suppletieadvies in Nederland. Alle anderen hoeven niets bij te slikken. Voor hen is het weggegooid geld. Een heleboel vitamines die extra geslikt worden, zijn niet nodig. Je kunt je geld beter uitgeven aan groente en fruit. Veel mensen worden misleid omdat er vaak wordt geroepen vitamine x is goed voor y. Maar op basis van één studie kun je geen advies geven. De gezondheidsraad verzamelt heel veel studies en trekt dan een conclusie.

Sicco Weertman, orthomoleculair arts

Dit slik ik bij:

Multivitamine: om tekorten te voorkomen

Magnesium: door zelfdiagnostiek weet ik dat ik niet voldoende magnesium haal uit voeding. Het geeft mij fysiek en mentaal energie.

Calcium: ik kan niet tegen zuivel en daarom slik ik bij. Je kunt het ook uit andere voeding halen, maar dat is lastig.

Omega 3 vetzuren: goed voor het immuunsysteem en de zenuwfuncties. Je moet wel heel veel vis eten wil je voldoende binnenkrijgen. Ook al zou dat wel lukken; door veel vis te eten krijg je te veel toxische stoffen binnen.

Plantenextracten: Naast bovengenoemde basissuppletie gebruik ik nog enkele plantenextracten met uit onderzoek gebleken immuunmodulerende en regeneratieve eigenschappen.

Mijn visie op suppletie: In de eerste 5 jaar dat ik als arts werkte in de reguliere geneeskunde, was ik er heilig van overtuigd dat voedingssupplementen slikken onzin was. Pas later ben ik me er meer in gaan verdiepen en op basis van de onderzoeken die ik tegenkwam, ben ik er heel anders over gaan denken. Diagnostiek is voor mij belangrijk. Niet zomaar suppleren maar meten. De referentiewaarden die in Nederland worden gegeven zijn gemiddelden. Het zegt niks over optimale waarden. Ja wie optimaal gezond leeft, heeft geen suppletie nodig, maar we leven niet optimaal gezond in Nederland, we zijn gestresst, bewegen te weinig of eten niet voldoende groente.

Marguerite van Randwijck, leefstijlarts en medisch directeur van een kliniek voor preventieve zorg

Dit slik ik bij:

Omega 3 visolie: ik slik het 1 of 2 keer per week afhankelijk van hoeveel vis ik eet. Het is goed voor hart en bloedvaten.

Vitamine D: als de R in de maand zit en ik niet genoeg zonlicht krijg, goed voor botten en immuunsysteem

Multivitamine: ik ga uit van minimaal 300 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Soms red ik dat niet en dan neem ik een multi.

Glucosamine met chondroïtine: zo nu en dan, goed voor gewrichten als je ouder wordt.

Magnesium: omdat het heel goed helpt tegen kramp in mijn voeten. Ik slik het zodra ik er weer last van heb.

Mijn visie op suppletie: De diverse onderzoeken naar het effect van vitamines gaan over heel grote groepen, niet over een uniek persoon. Ik ben heel erg voor advies op maat. Supplementen kunnen zeker nuttig zijn, maar het zijn slechts heel kleine puzzelstukjes van het grote geheel. Is iemand continue moe dan los je dat niet alleen op met een supplement. Voedingssupplementen kunnen ook nodig zijn wanneer je ongezond leeft. Maar wie rookt en slecht eet, kan beter daarmee stoppen dan bijvoorbeeld visolie nemen.

Dit artikel van mij is eerder gepubliceerd in NOUVEAU

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief