Hormoontherapie tijdens de overgang; dit zijn de mogelijkheden

Is hormoontherapie tijdens de overgang nu wel of niet aan te raden? Wat zijn de risico’s? En welke  hormonen moet je nu precies nemen? Al die vragen komen aan bod in dit hormonen-drieluik.

Ik praat er over met Nora Hendriks, huisarts en gespecialiseerd in de menopauze problematiek, tevens schrijfster van het boek Het Menopauze Taboe.

In dit deel de vraag:  Wat is het verschil tussen synthetische, bio-identieke en lichaamseigen hormonen?

 

Nog even op een rijtje:

Synthetische hormonen zijn hormonen die door de farmaceutische industrie zijn geproduceerd en die qua samenstelling niet precies hetzelfde zijn als de (geslachts)hormonen die je zelf aanmaakt. Denk aan de anticonceptiepil. Het gaat hier om gepatenteerde hormonen waaraan meer geld verdiend kan worden.

Bio-identieke hormonen zijn qua samenstelling identiek aan je eigen hormonen. Vaak gaat het over (een combinatie van) progesteron en estradiol, de vrouwelijke geslachtshormonen. Omdat deze in de natuur voorkomen is een patent daarop niet mogelijk. Omdat bio-identieke hormonen niet gereguleerd zijn kan iedereen ze altijd en overal verkrijgen. Dat wil niet zeggen dat ze niet betrouwbaar zijn. Er zijn in Duitsland bijvoorbeeld meerdere gecertificeerde apotheken die progesteron en estradiol als gel of crème op maat bereiden op recept van een arts. De producten van deze apotheken worden niet door verzekeringsmaatschappijen vergoed maar zijn wel veilig.
Zonder arts bio-identieke hormonen op internet bestellen is zeker niet aan te raden.

Lichaamseigen hormonen zijn ook bio-identieke hormonen maar heten anders omdat ze door de farmaceutische industrie op de markt worden gebracht. Het patent wordt verkregen door een speciale verpakking of manier van toedienen. Denk aan pleisters of doseersprays. Ze zijn uitgebreid getest en veilig.

Wil je weten voor wie hormoontherapie bedoeld is, kijk dan naar deel 1

Meer weten over dit onderwerp? Vuurvrouw.nu geeft goede informatie.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.